Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Onkologický ústav rieši závažný problém. Upozornil na neho primár anesteziológie
Zdielať na

Onkologický ústav rieši závažný problém. Upozornil na neho primár anesteziológie

BRATISLAVA / Nedostatok zdravotníckeho personálu a až príliš dlhé čakanie na operácie - to sú údajne najväčšie problémy Národného onkologického ústavu. Časť z nich priznal aj samotný ústav a rieši to už aj rezort zdravotníctva.

"Pán minister, nenavštívite niekedy OAIM v Národnom onkologickom ústave? Boli by to obrázky minimálne ostro kontrastujúce s týmito, ak nie neuverejniteľné." Takto na problémy v ústave verejne na sociálnej sieti upozornil primár anesteziológie Jaroslav Mikula. V tejto súvislosti sa už stretol aj s ministrom zdravotníctva. To ešte stihol absolvovať Tomáš Drucker. Podľa lekára, ale bola na stretnutí prítomná aj nová ministerka Andrea Kalavská.

Primár Mikula zatiaľ na kameru riešiť tento problém nechce. Stihol sa už ale vzdať funkcie. Tvrdí, že teraz treba zastabilizovať fungovanie jednotlivých oddelení. Okrem toho, sa spolieha na gentlemanskú dohodu s už bývalým ministrom. Ten totiž podľa Mikulu ešte pred odchodom na rezort vnútra, stihol v tejto veci urobiť prvé úkony. Pokračovať už bude jeho nástupkyňa. "Podľa ministerstva zdravotníctva nie je dôvod na diskontinuitu v tejto téme," informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. 

"Vedenie Národného onkologického ústavu malo stretnutie s primárom anesteziológie, z ktorej vyplynulo to, že pán primár by chcel vziať späť svoje odstúpenie z primariátu," povedala hovorkyňa NOÚ Martina Šoltésová. Onkologický ústav ale tvrdí, že nateraz funguje bez obmedzení. Personálne problémy ale priznal. "Zápasíme všetci s nedostatkom zdravotníckeho personálu, najmä čo sa týka sestier," priznala Šoltésová.

Tých odišlo až 25. Okrem toho evidujú úbytok aj na úrovni administratívnych zamestnancov. V ústave teraz pracuje celkovo 830 ľudí. A podľa hovorkyne neustále rastie aj počet pacientov. Problém sestier ale aktívne riešia. A ponúkajú aj rôzne benefity. Z finančných výhod ide najmä o náborový, osobný a rizikový príspevok, ale aj o príspevok za zmennosť. A okrem toho aj o možnosť bývania v ubytovni patriacej ústavu. "Je neoficiálnym tajomstvom, že sestier je na Slovensku čoraz menej. Medziročne klesá počet sestier o 200,300. Sú preťažené, majú zlé pracovné podmienky. Máme informácie, že sa predlžujú čakacie doby na operácie," povedal riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier Milan Laurinc. 

Zdravotných sestier je naozaj málo. Robia nadčasy a namiesto peňazí im núkajú dni voľna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy