Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zuckerberg sa ospravedlnil za škandál s dátami. Pred poslancov je pripravený predstúpiť aj on
Zdielať na

Zuckerberg sa ospravedlnil za škandál s dátami. Pred poslancov je pripravený predstúpiť aj on

NEW YORK / Šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg uviedol, že rád predstúpi pred poslancov amerického Kongresu v kauze londýnskej konzultačnej firmy Cambridge Analytica, ktorá neoprávnene získala informácie o 50 miliónoch užívateľov na jednej z najobľúbenejších sociálnych sietí. Zuckerberg to uviedol v rozhovore pre televíziu CNN.

"Pošleme tam osobu, ktorá sa najlepšie vyzná v tom, čo chce Kongres zistiť. Ak to budem ja, pôjdem tam rád," povedal americký podnikateľ. Priznal, že spoločnosť Facebook pochybila a sľúbil zvýšiť kontrolu prístupu internetových vývojových firiem k užívateľským dátam. 

"Je to veľká strata dôvery a je mi naozaj ľúto, že sa to stalo. Chrániť dáta ľudí je naša základná zodpovednosť," komentoval Zuckerberg škandál. Otázkou podľa neho teda nie je, či by mala byť jeho firma vystavená silnejším reguláciám, ale skôr to, ako to urobiť čo najlepšie. Zuckerberg neupresnil akých chýb sa dopustili jeho ľudia, ale za škandál sa ospravedlnil. Prehlásil, že spoločnosť Facebook vykoná kontrolu všetkých aplikácií fungujúcich na jej platforme a poskytne užívateľom nástroj, ktorý im uľahčí blokovať prístup k ich privátnym dátam. 

Spoločnosť Facebook sa v posledných dňoch dostala do pozornosti amerických a európskych vyšetrovateľ pre odhalenia, že britská firma Cambridge Analytica neoprávnene využila dáta užívateľov facebooku k tvorbe profilu amerických voličov. Projekt mal podľa všetkého prispieť k zvoleniu Donalda Trumpa za amerického prezidenta. 

Podľa Facebooku osobné dáta užívateľov najprv v súlade s pravidlami firmy zhromažďoval na vedecké účely profesor Alexandr Kogan, psychológ cambridgskej univerzity, a až následne sa zhromaždené informácie dostali k tretím osobám, vrátane firmy Cambridge Analytica, čo odporuje pravidlám sociálnej siete. 

Zuckerberg v stredajšom rozhovore pre časopis Wired povedal, že jeho firma nenašla žiadne spojenie medzi spoločnosťou Cambridge Analytica a ruskou Agentúrou pre výskum internetu, ktorá vyrába demagogické a nepravdivé informácie a šíri ich do sveta. Podľa agentúry AP sa kongresmani pri plánovanom vypočúvaní budú pýtať na to, či ruskí agenti mohli pred prezidentskými voľbami v USA manipulovať Zuckerbergovou sociálnou sieťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy