Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V pondelok sa dozvieme mená ministrov. Takto vidia celú situáciu politici
Zdielať na

V pondelok sa dozvieme mená ministrov. Takto vidia celú situáciu politici

BRATISLAVA / Mená troch nových ministrov a podpredsedu vlády pre investície sa dozvieme už v pondelok po rokovaní v straníckych centrálach. Lídri vládnej koalície sľubujú, že to budú takí ministri, ktorí budú mať aj dôveru prezidenta. Politici v nedeľu komentovali aj gesto Róberta Fica pri podávaní demisie.

Potom, čo sa objavili mená nových možných ministrov, odkázal včera prezident do straníckych centrál Smeru a Most-Híd, že súhlasiť bude len s takou vládou, ktorá nebude polarizovať. "V tejto súvislosti som, samozrejme, pripravený dôsledne využívať všetky ústavné právomoci hlavy štátu," napísal na sociálnu sieť prezident SR Andrej Kiska. 

"V zmysle ústavy pán prezident nemôže jednotlivých ministrov komentovať, že tohto chcem, tohto vymeň, tohto nie. Buď sa zhodneme, že vládu vymenuje, tak ako mu ju predložím alebo mi odoberie poverenie alebo bude naťahovať čas," vyjadril sa dezignovaný premiér Peter Pellegriny. "Takáto situácia vyžaduje aj mimoriadnu odvahu pána prezidenta, použiť mimoriadne kroky," myslí si predseda OĽANO Igor Matovič. 

Odsúhlasovať horúceho kandidáta Gábora Gála na funkciu nového ministra spravodlivosti bude Most-Híd v pondelok. Béla Bugár v nedeľu prvýkrát pripustil, že jednoznačné výroky o predčasných voľbách bol politický manéver. "Bola to aj taktika smerom na koaličného partnera, ktorý dva dni odmietal vôbec sa zaoberať tým, že premiér by mal odstúpiť. Ale sme asi neodhadli, že kým naši na Republikovej rade to pochopili, tak povedzme väčšina občanov asi nie," vysvetľoval predseda Most-Híd Béla Bugár. 

Už v pondelok na obed bude o menách rokovať aj predsedníctvo Smeru. Peter Pellegriny chce, aby napríklad nový minister vnútra nebol stranícky funkcionár. "Nebudem zastávať názor, že na post ministra vnútra máme dať človeka, ktorý je absolútnym nováčikom v akejkoľvek pozícii a bude mu trvať mesiac, dva, tri, kým sa vôbec zorientuje," hovorí Pellegriny.  SaS takéto výmeny vo vláde nestačia: "Tlak verejnosti bude narastať. Budeme iniciovať mimoriadnu schôdzu na skrátenie volebného obdobia," povedal poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko. "Ak vláda príde s tým, že má 76 hlasov, má legitimitu," vyjadril sa Bugár. 

Koalícia aj takto vníma protest 65 tisíc ľudí: "Pri najmenšom tých 750 tisíc ľudí, ktorých volilo stranu Smer-SD chcú, aby sa prestalo s linčovaním," povedal poslanec NR SR za Smer-SD Ľuboš Blaha. 

Témou bolo aj Ficovo gesto pri demisii. "Ja si myslím, že to bolo zbytočné. To bol akože úškrn, ktorý nebol vhodný. Zase rozumiem aj tomu, že premiér, ktorý bol desať rokov premiérom zrazu kvôli najmenšiemu koaličnému partnerovi musí odísť," myslí si Bugár. "Fico neuľahčuje pánovi Pellegrinimu situáciu, pretože ak by naozaj chcel dať pánu Pellegrinimu šancu, tak sa nespráva pri demisii tak, ako sa správal. On sa naozaj správal tak, aby sme všetci žili v presvedčení, že pán Pellegrini je odvodený človek od neho," myslí si zase politický komentátor Marián Leško. "Je to obrovské štátnické gesto, ktoré spravil. Sám sa rozhodol odísť, aby upokojil situáciu na Slovensku," objasnil situáciu Blaha. 

​V pondelok to budú presne 3 týždne čo Slovensko šokovala vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. O posune vo vyšetrovaní však na pokyn prokurátora už médiá nie sú informované. "Výstup, že nebudú vôbec poskytovať informácie nie je v súlade so zákonom," povedal advokát a bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. Podľa skúseného bývalého vyšetrovateľa navyše milión na stole môže vyšetrovaniu nie pomôcť, ale ho naopak skomplikovať.

​Prezident Kiska sa vyjadril, že chceme vládu, ktorej budeme môcť veriť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy