Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od vraždy Kuciaka a jeho snúbenice uplynuli tri týždne. Informácií o vyšetrovaní je stále málo
Zdielať na

Od vraždy Kuciaka a jeho snúbenice uplynuli tri týždne. Informácií o vyšetrovaní je stále málo

BRATISLAVA / Uplynuli už tri týždne odkedy vo Veľkej Mači objavili telá Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Informácií o vyšetrovaní je nateraz málo. Polícia nepozná presný motív, objednávateľa, ani samotného vraha. Podľa právnika pozostalých Daniela Lipšica vyšetrovanie poznačili viaceré vážne chyby.

Aj keď na začiatku informoval policajný prezident Tibor Gašpar o vražde celkom často a vrámci možností aj podrobne, po verzii o drogovej stope, ktorú sám deň na to dementoval začalo byť informácii čím ďalej tým menej. Nakoniec polícia i prokuratúra odmietla poskytovať akékoľvek informácie. Čo podľa bývalého vyšetrovateľa nie je v poriadku: "Orgány činné v trestnom konaní, to znamená policajt zodpovedný za realizáciu alebo prokurátor vykonávajúci dozor, majú podľa paragrafu povinnosť informovať. Zdôrazňujem, infomácia musí byť poskytnutá tak, aby nesťažila a už vôbec nie tak, aby zmarila postup pri dokazovaní," hovorí advokát a bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. 

"Naďalej platí zákaz dozorujúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na poskytovanie informácií o trestnej veci, aby sa zamedzilo mareniu alebo sťaženiu objasnenia alebo vyšetrenia veci," vysvetľuje hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. "Výstup, že nebudú vôbec informovať nie je v súlade so zákonom," dodáva Vačok. 

Daniel Lipšic, ktorý zastupuje rodiny po zavraždenom novinárovi a jeho snúbenice v nedeľu skritizoval aj kontroverzný krok už expremiéra Roberta Fica, ktorý na stôl vyložil milión eur. "Na jednej strane bude vyšetrovanie zahltené špekulantami, ktorí budú chcieť získať milión a tým pádom sa odvedie pozornosť od reálnych verzii. A druhá vec je, že pokiaľ objednávatelia majú predstavu, že jediný, kto ich môže reálne usvedčiť je vykonávateľ alebo vykonávatelia, tak budú mať väčšiu motiváciu ho odstrániť," myslí si právnik Daniel Lipšic. 

Daniel Lipšic taktiež opäť upozornil na toľko kritizovanú chybu, ku ktorej došlo už krátko po objavení zavraždených, kedy ich telá od začiatku neprehliadal súdny lekár. "Nebolo to v poriadku, bez akýchkoľvek pochybností to nebolo v poriadku. Dokonca aj správy z obhliadky tiel, tie sú absolútne odfláknuté. Čas smrti je určený na piatok, to znamená dva dni po tom, ako sa skutok stal. Je nepochopiteľné, že v takomto prípade, kedy nebol zrejmý čas smrti a práve naopak, ten rozptyl časový bol štyri dni, nebol okamžite zavolaný súdny lekár," krúti hlavou Lipšic. "Podľa mňa ten zákonný postup bol úplne dodržaný, robil to lekár s príslušnou certifikáciou" takto reagoval na danú situáciu prezident PZ SR Tibor Gašpar. 

V túto chvíľu už slovenským vyšetrovateľom pomáha Europol s rôznymi vyhodnocovaním stôp. Aktuálne sa ešte čaká na reakciu talianskej strany k vzniku Medzinárodného vyšetrovacieho tímu. Akonáhle Taliani zareagujú, podľa Béla Bugára z Mostu-Híd Lucia Žitňanská alebo budúci minister spravodlivosti túto spoluprácu odsúhlasí okamžite.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy