Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gastroenterológ: Odporúčam nejesť v pondelky
Zdielať na

Gastroenterológ: Odporúčam nejesť v pondelky

BRATISLAVA / Vstúpili sme do obdobia, keď menej znamená viac. Štyridsať dní príprav na sviatky Veľkej noci znamená pre mnohých obdobie odopierania si svetských, ale aj gurmánskych radostí.

"Pre telo je toto pôstne obdobie zdravé. Ide skôr o to, dávať si pozor, vnímať, čo je pre to telo dobré. Veľa ľudí si myslí, že je to o hladovaní," vysvetľuje gastroenterológ Jarolím Šutka.

Za posledných 20,30 rokov sa tá výživa veľmi zmenila. "Je dôležité si uvedomiť, čo od toho pôstu očakávam.Či to nie je len také pôstne hladovanie, že napríklad 40 dní budem jesť len chleba, vodu, ale keď sa tak človek zamyslí nad sebou, že aha, budem sa správať lepšie, budem si dávať pozor, viac sa hýbať," dodáva Šutka.

"Pri pôste sa znížia energetické nároky na metabolizmus organizmu, čiže veľa vecí sa dokáže detoxikovať, vylúčiť (kožou, močom) a dôjde k regenerácii organizmu," uvádza gastroenterológ.

Nemalo by to byť len o vode a o chlebe, ale mať zabezpečený dostatok minerálov a vitamínov. "Ten metabolizmus musí mať určite substráty a keď zostanem na vode bez energie, organizmus prechádza na ten hladový, kde mi začne spaľovať to, čo je pre moje telo dôležité a prvé idú svaly," vysvetľuje doktor.

Čiže pôst znamená, že jeme všetko, len striedmejšie. "Pri extrémnych hladovkách, keď ľudia konzumujú len vodu a kúsok chleba, najviac trpí pečeň. Tá už po 4 hodinách, keď nedostaneme adekvátne množstvo energie, prechádza na krízový metabolizmu, teda hľadá výživy inde. My musíme zabezpečiť činnosť srdca, mozgu. A to nejde z tukových zásob. Potom pacientom môže po týždňovej hladovke zlyhať pečeň," rozpráva Šutka.

Existuje veľa ľudí, ktorí hladujú len jeden deň v týždni. "Ja odporúčam v pondelok. Piatok, sobota, nedeľa, to sú náročné dni na stravu. Ten pondelok by mohol byť očistný. Odporúčam piť vody s magnéziom, tvaroh, alebo cottage a takýto deň môže byť len dobre očistný," dodáva Šutka. Podľa doktorových slov je najlepší detox voda, nesladená voda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy