Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z travertínového krátera vypustili vodu
Zdielať na

Z travertínového krátera vypustili vodu

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Kráterové jazierko vo Vyšných Ružbachoch je podľa miestnych jedno z troch podobných na celom svete.

Známy travertínový kráter vo Vyšných Ružbachoch je bez vody. Už od pondelka začala z krátera odtekať termálna voda. Vypustenie vody z krátera však nie je dielom nejakých vandalov, ale plánovanou akciou, v rámci ktorej Kúpele Vyšné Ružbachy po niekoľkých rokoch vyčistia steny a dno krátera.

"Časom sa do jazierka dostane prach, ktorý spolu s vyvreninami vytvorí na dne krátera bahno," priblížil dôvody čistenia generálny riaditeľ Kúpeľov Vyšné Ružbachy Jozef Mikluš. Okrem tohto prírodného "odpadu" sa počas čistenia nájdu aj predmety, ktoré tam nechajú ľudia, ako sú mince či iné predmety.

Travertínový kráter vo Vyšných Ružbachoch je chráneným prírodným výtvorom s hĺbkou do 3,5 metra a priemerom okolo desať metrov. V minulosti to bol suchý kráter, akých je vo Vyšných Ružbachoch niekoľko. Dôkazom toho sú aj zvyšky pňov stromov na dne krátera, ktoré vidieť práve teraz po vypustení vody.

Pred rokmi bol vyvŕtaný hlbší zdroj vody a uzavretý okraj krátera, takže sa vytvorilo jazierko. Voda v kráteri je geotermálna s teplotou do 24 stupňov Celzia. Do krátera tečie tá istá hydrogen-uhličitanová voda zo zdroja Izabela, ktorý sa používa aj na liečebné účely v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy.

Napriek tomu, že v kráteri platí zákaz kúpania, mnohí návštevníci si nenechajú ujsť príležitosť a okúpu sa tu. "Nie je to určené na kúpanie, ale žiadne zábrany, ani žiadne režimy nepomáhajú. Je to denný stret s klientom, takže kúpanie je tu na vlastné riziko," doplnil J. Mikluš.

Kráterové jazierko vo Vyšných Ružbachoch je podľa miestnych jedno z troch podobných na celom svete. Zaujímavé kúpanie v kráteri je najmä v zime, kedy je okolie pokryté snehom.

Čistenie krátera trvá pracovníkom Kúpeľov Vyšné Ružbachy približne dva dni. Už v piatok začnú travertínové jazierko opäť napúšťať. Naposledy sa kráter čistil v roku 2004. Kúpele Vyšné Ružbachy pripravujú v najbližších rokoch komplexné čistenie krátera aj s odstavením prítoku, pretože "úplne do dna to nebolo ešte nikdy vyčistené," doplnil J. Mikluš.

Zdielať na

Najčítanejšie správy