Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parlament schválil novelu zákona o brannej povinnosti
Zdielať na

Parlament schválil novelu zákona o brannej povinnosti

Zdroj: Reuters

Novela sa týka vojakov mimoriadnej služby.

Vojakom povolaným do mimoriadnej služby v čase krízy budú odoberať pri prezentácii odtlačky prstov a biologické vzorky pre prípadnú identifikáciu. Počíta s tým novela zákona o brannej povinnosti, ktorú dnes schválil parlament.

Do mimoriadnej služby sú na základe rozhodnutia hlavy štátu povinní nastúpiť profesionálni vojaci a vojaci v zálohe. Registrovaní občania sa vojakmi mimoriadnej služby môžu stať len v čase vojny a vojnového stavu.

Novela zároveň rieši odmeňovanie vojaka mimoriadnej služby, jeho nároky po skončení výkonu mimoriadnej služby alebo nároky pozostalých po vojakovi mimoriadnej služby. Plat bude pozostávať z hodnostného platu a príplatku za výkon mimoriadnej služby. Počas zajatia alebo počas vyhlásenia za nezvestného bude vojakovi prináležať hodnostný plat najdlhšie 30 dní odo dňa skončenia krízovej situácie. Výška platu sa bude odvíjať od platu profesionálneho vojaka.

Nárok na dovolenku vznikne najskôr po uplynutí 90 kalendárnych dní od nástupu do služby. Dovolenka v čase vojny alebo vojnového stavu bude trvať najviac 18 dní za kalendárny rok. Novela nadobudne účinnosť 1. januára 2008.

Parlament súhlasil aj s ukončením pôsobenia zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky v rámci projektu výcvikového strediska pre strednú a východnú Európu pre nižších dôstojníkov (zriadenie tohto projektu iniciovalo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska vo februári 2002).

Zdielať na

Najčítanejšie správy