Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Po banskej havárii ostali poleptaní baníci. A potom zabila toxická voda všetko živé v jazere
Zdielať na

Po banskej havárii ostali poleptaní baníci. A potom zabila toxická voda všetko živé v jazere

NOVÁKY / Viacero baníkov z Novák skončilo u lekára. Dôvodom je havária ku ktorej došlo v podzemí a majú poleptané nohy. Do chodieb sa dostala voda s vysokým PH a drvený betón. Ním zasypávajú staré banské dielo. Aby toho nebolo málo, tak nebezpečnú vodu začali čerpať na povrch rovno do potoka. Ten sa vlieva do štvorhektárového jazera. Podľa rybárov v ňom postupne zahynie väčšina živočíchov.

Do bývalej jamy vozia nákladné autá tony materiálu. "Súčasťou likvidácie je vyplnenie telesa šachty drveným betónom a schváleným spevňovacím materiálom," povedala Adriana Siváková, hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza. Ten sem vozia z neďalekej elektrárne a sypú do 300 metrovej hĺbky. Po niekoľkých dňoch sa TV JOJ ozvali baníci, ktorí ale nechceli hovoriť na kameru. Podľa ich slov sa boja, že prídu o prácu. "Zo šachty ktorú zasýpajú začalo vytekať množstvo chemickej látky. Zaplavilo vyše 2 km hlavnej chodby. Baníci čo prišli do kontaktu s vodou majú poleptanú pokožku, rozožiera nám to aj pracovné gumáky," napísali v liste baníci.

"Pri vykonávaní prác došlo k technickej poruche, k poškodeniu jedného z potrubí, ktoré boli v jame, čo spôsobilo vniknutie vody a čiastočne aj používaného materiálu do podzemných banských diel," uviedli ďalej baníci. Hornonitrianske bane problém priznali. Rovnako potvrdili, že viacerí baníci skončili v rukách lekárov. "Vplyvom zvýšeného PH v banskej vode u troch zamestnancov, ktorí pracovali na montáži čerpacej techniky, došlo k poleptaniu kože a tým k ľahkým pracovným úrazom," povedala Adriana Siváková.

Vodu, ktorá zaplavila banské chodby, a ktorá poleptala baníkom nohy museli dostať z podzemia von. Baníci ju začali vypúšťať rovno do potoka. Rybári hovoria o katastrofe. "Došlo k ekologickej havárii, k úniku zmesi vody, popolčeka a hydraulickej emulzie na povrch," povedal Zdenko Čavojčin, hospodár MO SRZ Prievidza.

Hrozivé zábery rybári nasnímali pár hodín potom, ako začali baníci vodu do potoka vypúšťať. Vlieva sa do 4 hektárového jazera. Následky sú katastrofálne. "Táto zmes látok dokázala zabiť všetko živé v tom jazere, všetku ichtyofarmu," hovorí Zdenko Čavojčin.

Jazero chceli ochranári vyhlásiť za prírodnú rezerváciu. Hniezdi tu množstvo vzácnych vtákov. Pred pár mesiacmi tu ornitológovia objavili svetový unikát. Je to takzvaný hybrid Penice čiernohlavej a Penice slávikovitej. Teraz všetko živé v jazere hynie. Rybári podľa ich slov žiadali hornonitrianske bane, aby s vypúšťaním vody prestali. Nestalo sa tak. "Monitorujeme aj stav vody, vypúšťanej do povrchových tokov, ktorá nevykazuje žiadne odchýlky od stanovenej normy," hovorí Siváková. "Mohli takejto veci zabrániť, pokiaľ vedeli, že dôjde k takejto tragédii, mali mať plán, aby sa takéto látky nedostali do vody," hovorí Čavojčin.

Pozrite si archívnu reportáž o inej ekologickej katastrofe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy