Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
EXKLUZÍVNE: Rozhovor s Antoninom Vadalom. Obvinenia odmieta, verí vo vyšetrenie vraždy
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Rozhovor s Antoninom Vadalom. Obvinenia odmieta, verí vo vyšetrenie vraždy

MICHALOVCE / V poslednom článku zavraždeného Jána Kuciaka sa píše o talianskej mafii na Slovensku. Aj polícia ju od začiatku vyšetrovania považuje za najhorúcejšiu stopu dvojnásobnej vraždy. Televízii JOJ sa podarilo vyhľadať Antonina Vadalu, ktorého Ján o ktorom Ján Kuciak menovite písal a ktorého spolu s ďalšími talianmi na pár ktorého naše orgány považujú za zakladateľa klanu. Ako jedinej televízii nám poskytol exkluzívny rozhovor.

Na východe Slovenska vo vzájomnej koordinácii a spolupráci fungujú zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. "Keď už na Slovensku prešli 4 vlády, čo som tu, prečo až teraz je Antonino Vadala mafián. Predtým nevideli, že tu žijem a fungujem a robím?" pýta sa v súčastnosti aktuálne asi najznámejší Talian na Slovensku. Domové prehliadky začali v skorých ranných hodinách. Kukláči obsadili naraz viacero nehnuteľností na Zemplíne.

"Postup sa mi však nepáčil, lebo zobrali nás ako nejakých kriminálnikov! Stačilo by, ak by nás zavolali, alebo by poslali predvolanie," hovorí Vadala. Polícia zadržala 7 osôb, neskôr ich všetkých prepustila bez vznesenia obvinenia. Ústrednou postavou má byť práve Antonino Vadala. Slovenská polícia o ňom v roku 2013 od Talianov, žiadala všetky dostupné informácie.

Slovenská polícia predpokladá, že Vadala na území Slovenska založil ndrinu (klan, pozn. red.), do ktorej patria nasledujúci ľudia,“ píše sa doslova v slovenskej žiadosti z roku 2013, ako uvádza portál Aktuality.sk. DIA odpovedala v novembri. Na troch stranách podrobne rozpracovala väčšinu mužov z gangu a opísala ich väzby na mafiu.

"Okrem vecí, ktoré boli v roku 2000, 17 rokov Antoníno Vadala nebol nikdy na výsluchu, čo sa týka mafie, nebol trestne stíhaný, nebol obvinený. Mám register trestov 0," hovorí Vadala. V článku zavraždeného novinára sa spája meno Antonina Vadalu s Máriou Troškovou a Viliamom Jasaňom. Išlo o prepojenia cez podnikateľské aktivity. Premiérovej asistentke bezpečnostná previerka nebola vypracovaná.

Milenecký vzťah s Troškovou Vadala popiera. "Neboli sme. Ona bola moja kamarátka, bola mi ako sestra. A aj dnes sme, lebo sme mali ako rodinný podnik. Bola vždy seriózna. Vždy sme si pomáhali. Ale také bludy, že ja by som ju dával premiérovi, pre aké veľké záujmy. Ja žiadne nemám," tvrdí Vadala. Niečo iné ale tvrdila Novému Času Troškovej mama: „Oni sa do seba zamilovali, nezačali ako obchodní partneri. Boli chvíľu spolu. On sa v Taliansku oženil. To bola šupa, to bol šok. Takže sa to skončilo".

Vadala odmieta, že by vražda mohla súvisieť s jeho podnikateľskými aktivitami. Firmy, ktoré vlastní, vraj čerpali iba minimum dotácií, eurofondov a vratiek DPH. "Že ja mám niekoľko desiatok miliónov eur dotácie a eurofondy, to som sa smial, lebo nemám. Za celý čas, čo som na Slovensku, som mal jeden projekt a nie za Ficovej vlády," hovorí Vadala.

"Generálna prokuratúra teraz ide skúmať 73 spisov, ktoré sme posťahovali z celého Slovenska. Oni majú záujem záujem spraviť spoločne vyšetrovací tím, pokiaľ ide o tú ekonomickú trestnú činnosť, ktorá tu páchaná bola. A to teda asi nebudem vám hovoriť, že nebola," vyjadril sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Polícia v posledných dňoch o talianskej stope ako motíve vraždy, už podrobne neinformuje. Môže to súvisieť s embargom, ktorý bol na prípad uvalený. Talianski podnikatelia ale čakajú na ospravedlnenie. "Hovorím otvorene, budem dávať trestné oznámenia, lebo moje meno musia očistiť, aj mojej rodiny. Lebo my nemáme v súvislosti s vraždou a vládou nič," tvrdí Vadala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy