Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Situácia na Slovensku je pod drobnohľadom zahraničia. Svet sme nikdy tak nezaujímali
Zdielať na

Situácia na Slovensku je pod drobnohľadom zahraničia. Svet sme nikdy tak nezaujímali

BRATISLAVA / V deň, kedy sa Slovensko dozvedelo o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, informoval minister vnútra na svojom facebookovom profile o tom, že do vyšetrovania je zapojená aj česká a talianska polícia. Na druhý deň, v utorok, už pridal aj Europol, FBI či Scotland Yard. Stále ale hovoríme o podpore pre slovenský vyšetrovací tím.

Zahraniční experti pomáhajú zatiaľ len čiastkovo. "Včera tu sedeli z DIA - Taliani aj z iných zložiek. Úzko spolupracujeme. Chceme vytvoriť spoločný vyšetrovací tím. Ak bude treba vypočujeme polovicu Kalábrie," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar. Jaromír Čižnár zároveň už v nedeľu povedal, že slovenské vyšetrovanie je pod "medzinárodnou kontrolou". Mimoriadny záujem vzbudila vražda investigatívneho novinára aj v mediálnej oblasti. 

Vznikla medzinárodná redakcia 

Kolegovia Jána Kuciaka vytvorili v redakcii Aktuality.sk miestnosť, ktorá slúži pre medzinárodný investigatívny tím. Vytvoril ho mediálny dom, do ktorého portfólia patrí aj redakcia Aktuality.sk. Koordinátor hovorí o troch dôvodoch. Prvým je to, aby sa dokončila práca Jána Kuciaka, po ktorom ostali nedokončené reportáže, a zároveň, aby bolo dokončené objektívne vyšetrovanie vraždy. "Druhý dôvod je zvýšiť tlak na oficiálne miesta na Slovensku, keď novinári nemajú priestor na otázky alebo obmedzený na typy otázok, alebo členovia vlády odchádzajú z vlády zadným vchodom," povedal koordinátor medzinárodnej redakcie Martin Pastierovič.

Tretím dôvodom zriadenia redakcie je to, aby priamo v krajine, ktorú vražda postihla najviac mohli zahraniční novinári informovať svoje krajiny. Koordinátor vysvetľuje ako tento tím funguje. "Existujú spoločné mítingy, minimálne raz za deň, diskutuje sa, následne sa spájajú so slovenskými novinármi, prípadne informujú domovské krajiny," uviedol Pastierovič.

Tím sa skladá hlavne z novinárov spomínaného mediálneho domu, z Nemecka či zo Švajčiarska. Pracujú v ňom aj slovenskí investigatívci či už z tlače, rozhlasu alebo z televízie. Tím pracuje spoločne a nesie názov ALLFORJAN, teda všetci za Jána. "Momentálne sa na ňom podieľajú kolegovia z Nemecka, z Poľska, zo Švajčiarska, očakávame z Maďarska, zo Srbska, tak isto ďalší traja prídu z Nemecka budúci týždeň," dodal Pastierovič.

Koordinátor nechcel špecifikovať presný počet členov tohto investigatívneho tímu. Prísne stráži aj ich identitu. Všetci majú istú formu ochrany, ktorú nechce redakcia bližšie špecifikovať. Poľský redaktor z tímu hovorí, že jeho články sú v Poľsku najčítanejšie v histórii, pokiaľ ide o informácie zo Slovenska. "Denne napíšem aspoň jeden článok. Poľská verejnosť je šokovaná, ako mohol byť zabitý mladý novinár s priateľkou, a že to má spojenie s talianskou mafiou na Slovensku. To by nik nečakal. Talianska mafia a vláda," povedal poľský novinár. 

Švajčiarsky novinár zas tesne pred odchodom do terénu stihol pre TV JOJ povedať, že aj on chce pomôcť dokončiť prácu Jána Kuciaka. Pracuje pre švajčiarsky denník, ktorý má dosah aj na Rakúsko a na Nemecko. Ľudia sa podľa neho o dianie na Slovensku zaujímajú viac než kedykoľvek predtým. "Venujem sa aj veciam, ktoré Kuciak nedokončil. Pôjdem ďalej. Normálne Slovensko nie je až tak veľké na radary vo Švajčiarsku, ale teraz hej," tvrdí švajčiarsky novinár.

Na zneužívanie eurofondov sa prišli pozrieť poslanci z Európskeho parlamentu

Na situáciu na Slovensku sa prišli zblízka pozrieť aj šiesti poslanci Európskeho parlamentu - z Talianska, z Maďarska, z Holandska, z Poľska, z Británie a z Nemecka. Práve nemecká europoslankyňa, šéfka Výboru pre rozpočtovú kontrolu Európskeho parlamentu Ingeborg Grässle je známa svojím nekompromisným prístupom k porušovaniu pravidiel. Riešila eurofondy pre Maďarsko a už dlhšie kritizuje českého premiéra Andreja Babiša pre konflikt záujmov. 

Podozrenie zo zneužívania eurofondov je aj hlavným dôvodom dvojdňovej návštevy misie europarlamentu. Misia má ukázať záujem Európskej únie o vyšetrenie prípadu. Europoslanci sa stretli s prezidentom Kiskom, s mimovládnymi organizáciami zaoberajúcimi sa bojom proti korupcii a so zástupcami médií. Stretli sa už aj s ministrom financií Petrom Kažimírom, s vicepremiérom Petrom Pellegrinim a tiež s premiérom Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.  

V piatok by sa mali stretnúť s policajným prezidentom Tiborom Gašparom, šéfom NAKA Petrom Hraškom, ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou, generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, navštívia aj Najvyšší kontrolný úrad a obec Veľká Mača, kde si uctia pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Tie dva dni samozrejme nie je dostatok času, aby sme si spravili jasný úsudok, ale budeme v kontakte so slovenskými orgánmi a pravidelne sa budeme na Slovensko vracať," povedal Benedek Jávor, maďarský europoslanec. Úlohou misie europoslancov je vypracovať správu pre Európsky parlament, Európsku komisiu a Radu EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy