Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Silné mrazy nedali mladíkovi šancu. Jeho bezvládne telo našli horskí záchranári
Zdielať na

Silné mrazy nedali mladíkovi šancu. Jeho bezvládne telo našli horskí záchranári

VEĽKÁ FATRA / Záchranné zložky už zopár dní pátrali po nezvestnom mladíkovi z Dolného Kubína. Turistu, ktorý sa ešte v sobotu stratil počas túry na Choč, našli záchranári mŕtveho.

Horskí záchranári objavili bezvládne telo 22-ročného Dávida krátko predpoludním. Na základe miesta, kde záchranári našli osobné veci mladého dolnokubínčana, bolo veľmi pravdepodobné, že počas svojej túry zablúdil. Pre zostup z Choča si vybral nezvyčajnú trasu, kadiaľ zvyčajne lyžujú skialpinisti. "Bolo už dosť neskoro, keď zostal sám a určite sa vydal nesprávnym smerom," povedal Vladimír Šedek, náčelník HZS Veľká Fatra. "Zostúpil centrálnym žľabom na zvážnicu zo Žimerovej smerom pod Choč, tam našli chlapci batoh, ktorý bol prvou indíciou," dodal náčelník HZS. Batoh naviedol záchranárov na lúku, kde našli ďalšie osobné veci a následne aj nebohého turistu. "Posed bol otvorený, takže je predpoklad, že sa tam zdržiaval. Potom od posedu nejakých 200 metrov, možno aj viac, prešiel smerom do lesa," opísal pravdepodobné udalosti Vladimír Šedek. 

Telo nebohého za pomoci nosidiel a snežného skútra transportovali do obce Turík, kde ho odovzdali polícii a pohrebnej službe. Do pátracej akcie sa počas troch dní celkovo zapojilo 50 horských záchranárov. "Týmto by som chcel poďakovať letke ministerstva vnútra, policajnému zboru slovenskej republiky, horskej záchrannej službe, našim dobrovoľným záchranárom a určite aj tým ostatným, ktorých rodina požiadala o spoluprácu a pomoc," dodal Vladimír Šedek, náčelník HZS Veľká Fatra.

Horskí záchranári aj v súvislosti s týmto tragickým prípadom vyzývajú turistov k zvýšenej opatrnosti. "Treba sa vybrať zavčasu, s dostatočným množstvom tekutín, teplého oblečenia, nejaké tričko na prezlečenie, ak sa človek spotí a dať hlavne vedieť kam ideme a kedy sa chceme vrátiť to je to najdôležitejšie," upozornil na dôležité zásady pri zimnej turistike náčelník HZS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy