Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nepokojná situácia v Kyjeve. Protestujúci zapálili pneumatiky
Zdielať na

Nepokojná situácia v Kyjeve. Protestujúci zapálili pneumatiky

KYJEV / Pred budovou ukrajinského parlamentu došlo v týchto dňoch opäť k tvrdému stretu demonštrantov a polície. Ťažkoodenci zasiahli krátko potom, ako protestujúci zapálili pneumatiky. Pri potýčke sa zranilo niekoľko policajtov. Dôvodom demonštrácií je nespokojnosť so súčasnou vládou.

Pred budovou parlamentu stojí opäť stanový tábor. Desiatky ťažkoodencov tam ale vtrhli krátko po tom, ako demonštranti pohrozili tým, že zapália pneumatiky. "Policajti povedali, že sme ich chceli zapáliť. Keby sme chceli, tak ich zapálime. Išlo iba o výstrahu pre nich," povedal aktivista Pasha Pavlov.

Pri tvrdých stretoch sa zranili nielen protestujúci ale aj policajti. Niekoľkých ľudí zadržali: "Včera našich chlapcov už prepustili," prezradil Pavlov. Aktivisti tvrdia, že žiadne stany či protesty by neboli potrebné, keby ľudí predstavitelia vlády neignorovali. "My sme poprosili Andrija Parubija, aby prišiel k nám, my sme tu pokojne stáli. Namiesto toho nás tu prišli biť špeciálne jednotky," dodal. 

Ukrajinci už od októbra minulého roka žiadali parlament, aby prijal nové zákony týkajúce sa poslaneckej imunity a zriadenia protikorupčného súdu. Tento návrh zákona o Najvyššom protikorupčnom súde poslanci včera schválili. "Keď sme sa vrátili z bojov na východe Ukrajiny, mysleli sme si, že naša krajina bude iná. Ale tu je rovnaká korupcia ako za Janukovyča," hovorí veterán ATO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy