Oblačno
16°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na hory treba ísť dobre vybavený. Nezabudnite na lavínový batoh
Zdielať na

Na hory treba ísť dobre vybavený. Nezabudnite na lavínový batoh

VYSOKÉ TATRY / Lavínové nešťastia, ktoré sa v našich horách udiali, mali jedno spoločné - obete i zranení nemali pri sebe základnú lavínovú výbavu. S ňou je šanca na prežitie oveľa vyššia. V dnešnej časti Na hory sa dozviete aj o špeciálnom lavínovom batohu.

"Akýkoľvek svah, ktorý má nad 28 stupňov a viac, tak tam môže dôjsť k zosuvu snehu," upozorňuje horský záchranár, Dušan Burian. Nemusí ísť ani o strmý svah, lavína môže padnúť aj na širokých turistických chodníkoch, stačí ak je horšie počasie. 

Do základnej výbavy by mala nevyhnutne patriť aj tá lavínová. Patrí tam lavínová sonda, lopatka a vyhľadávač. Funkčná výstroj môže zachrániť nielen náš život. "Vždy je na prvom mieste tá kamarátska pomoc a tí, ktorí sa nachádzajú na mieste lavíny, vedia vlastne prví podať tú pomoc," pokračuje Burian. 

Hodiť sa môže aj mobil s aplikáciou horskej záchrannej služby. "Jedným stlačením tlačidla sa dajú odoslať na centrálny dispečing presné súradnice GPS," vysvetľuje Burian. Doba ide vpred a na svete je už aj špeciálny lavínový batoh. Tento batoh si na rozdiel od toho normálneho musíte nechať na sebe pripevnený. "Obyčajný ruksak v prípade lavíny pôsobí ako kotva," dodáva Burian. 

Netreba sa ale na to úplne spoliehať. Žiadne zariadenia nie sú stopercentné, zvyšujú ale šance na prežitie. 

Pozrite si ďalšie vydanie rubriky Na hory: 

Súvisiace články