Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Lanovka vyvolala búrlivú diskusiu. Rozdelila developerov a domácich na dva tábory
Zdielať na

Lanovka vyvolala búrlivú diskusiu. Rozdelila developerov a domácich na dva tábory

VYSOKÉ TATRY / Kolóny áut nepatria iba k väčším mestám. Aj vo Vysokých Tatrách bývajú zápchy. Podľa niektorých by problém mohla vyriešiť lanovka zo Skalnatého plesa na Hrebienok.

Hlavne počas sviatkov a prázdnin sa na upchatých tatranských cestách nedá ani len pohnúť. Búrlivé diskusie vyvolal nápad, že by dopravu mohla odľahčit lanovka. Konkrétne by smerovala zo Skalnatého plesa na Hrebienok.

Developeri sú presvedčení, že ide o ekologické  riešenie. "Absolvujeme veľké množstvo prípravných prác a rozhovorov ohľadom toho, čo všetko by takéto riešenie prinieslo Tatrám," povedal Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva TMR. "Štúdia ukázala, že až 1000 áut denne a tona CO2  sa v jeden deň vyprodukuje v národnom parku medzi Smokovcom a Lomnicou. Toto by sa mohlo ušetriť," dodáva.

Viac ako tri kilometre dlhá lanovka by prepravila turistov z jednej stanice do druhej za pár minút. Trasa by zároveň viedla aj ponad nádherné výhľady.


Názory turistov na nápad s lanovkou na Skalnatom plese sa líšia. "Asi áno, je to úplne normálne. Aj keď idete do Rakúska alebo Talianska, tak sú tam strediská prepojené a ide to cez tritisícovky aj v národných parkoch," povedal jeden z turistov. "Možno už by to bolo príliš. Možno už stačí tak, ako to je," dodala ďalšia. 

Svoj názor majú na tento projekt ochranári a myšlienka sa nepozdáva ani domácim. "Všetky zámery, ktoré sa týkajú piateho, štvrtého a tretieho stupňa ochrany budeme precízne vyhodnocovať. Hlavne vo vzťahu k ochrane biodiverzity," uviedol Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u. Miestny obyvateľ, Róbert Gálfy má tiež na lanovku podobný názor: "Mňa veľmi mrzí, že niekto tvrdí, že lanovkou vyrieši dopravu v Tatrách."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy