Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dokončujú múzeum holokaustu
Zdielať na

Dokončujú múzeum holokaustu

Archívna reportáž

SEREĎ / Na Slovensku mnoho desaťročí po skončení druhej svetovej vojny vzniklo prvé múzeum holokaustu. Bývalý pracovný koncentračný tábor v Seredi ročne navštívia desaťtisíce ľudí. Múzeum sa počas prevádzky ešte stále prerába a dokončuje.

Za dva roky od otvorenia navštívilo múzeum v Seredi 36 tisíc ľudí, z toho 23 tisíc žiakov a študentov z celého Slovenska. Toto múzeum sa ako jediné venuje tragickému osudu slovenských Židov počas druhej svetovej vojny. "Na tomto mieste bol pracovný a neskôr aj koncentračný tábor, odkiaľ bolo deportovaných 16 tisíc Židov z ktorých len veľmi málo prežilo," hovorí Martin Korčok, vedúci múzea. Táborom na ceste do Terezína prešli aj rodičia riaditeľa Múzea židovskej kultúry, Pavla Mešťana.

Poslaním múzea je vysvetliť návštevníkom historické udalosti, ktoré aj na Slovensku viedli k útlaku a nakoniec k vyvraždeniu židovských občanov štátu. "Ide o vysvetlenie toho, ako sa majoritné obyvateľstvo a poprední slovenskí činitelia zachovali počas 2. svetovej vojny k židovskému obyvateľstvu, aké protižidovské zákony sa prijímali," hovorí Martin Korčok. Momentálne sa múzeum rozširuje o expozície ubytovacích a pracovných častí pôvodného tábora.

Otázku údržby a zachovania pôvodných priestorov na vzdelávanie riešia aj v poľskom Osvienčime: 

  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy