Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spor pre drogy, dekriminalizácia sa odsúva
Zdielať na

Spor pre drogy, dekriminalizácia sa odsúva

BRATISLAVA / Menšie tresty za cigaretu marihuany sa nateraz odkladajú. Národniari čiastočnú dekriminalizáciu zablokovali. Obávajú sa, že povedie k zvýšeniu počtu drogovo závislých. Most-Híd im však vyčíta, že sa na tom dohodli v programovom vyhlásení vlády.

Slovenské súdy každý rok potrestajú stovky užívateľov marihuany a iných drog, naopak, počet odsúdených veľkých dílerov by sme ľahko spočítali na prstoch jednej ruky. Aj preto si vláda dala do programového vyhlásenia novú drogovú politiku. Na poslednú chvíľu ale zákon stopla SNS.

Ambiciózny zákon predstavila ministerka spravodlivosti na jeseň. Stanovil presnú hranicu, aké množstvo drogy je priestupok, za ktorý hrozí mastná pokuta a čo je už trestný čin. Súdy totiž tú istú marihuanovú cigaretu mohli vyhodnotiť veľmi rozdielne - od oslobodenia užívateľa, po jeho uväznenie.

"Doterajšia prax súdov nebola jednotná. Niektoré súdy posudzovali hmotnostné kritériá látky, napríklad THC pri marihuane, iné súdy posudzovali celkovú gramáž zaistenej drogy," vysvetľuje sudca KS Bratislava Michal Valent. Objektívna hranica sa musela stanoviť aj pri alkohole za volantom. Ak vám počas jazdy namerajú menej ako jedno promile, prídete o vodičský preukaz, ak máte viac, môžete ísť do väzenia.

Pri drogách sa však stanovenie podobnej hranice ukazuje ako problém, o to viac, ak zahŕňa aj metamfetamíny, heroín, či kokaín. Národniari vo svojom písomnom stanovisku trvajú na tom, že návrh treba od základov prepracovať: "Dekriminalizáciou sa očakáva, že sa automaticky zvýši dopyt po týchto látkach, keďže sa odbúrava psychologická zábrana voči užívaniu drog. Po roku, až dvoch sa predpokladá výrazné zvýšenie užívateľov drog," píše sa v stanovisku SNS.

"Treba povedať, že ani počas tvorby zákona ani počas celého doterajšieho procesu nikto nevzniesol závažnejšie pripomienky," povedal hovorca Ministerstva spravodlivosti Peter Bubla  "Musíme sa dohodnúť. Viete, to tiež tak nefunguje, že niečo máme v programovom vyhlásení vlády a teraz niekto povie, že nie. Lebo v tom momente je možné spochybniť aj iný bod a to je začiatok konca," vyjadril sa k téme predseda Most-Híd Béla Bugár. 

Vedenie Mostu-Híd odmieta, že by si zákon, na ktorom odborníci pracovali 5 rokov, nechalo dobrovoľne pochovať. Už v stredu je koaličná rada a tak je možné, že sa na nej napokon podarí presadiť kompromisný návrh.

A takto by to malo vyzerať v praxi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy