Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spor pre dvojjazyčné tabule. Koalícii sa nepáčia zmeny
Zdielať na

Spor pre dvojjazyčné tabule. Koalícii sa nepáčia zmeny

ŠAMORÍN / Na Slovensku sa zmenia cudzojazyčné informačné tabule, ktoré označujú začiatok a koniec obce. Kvôli tejto novinke sa minister dopravy vybral priamo do domovskej obce svojho straníckeho šéfa Bélu Bugára - do Šamorína. Chcel tak demonštrovať, že aj touto formou sa chceme priblížiť Európe. 

Minister dopravy zvolal médiá, aby ho nakrútili a nafotili pri tom, ako drží tabuľu s názvom Somorja hneď pod názvom Šamorín. Chcel tak starostom ukázať, ako by mala po novom taká tabuľa vyzerať. Zatiaľ to nie je povinnosť meniť, kompetentní pôvodné modré menšie tabule musia nahradiť väčšími, až keď to bude potrebné. Ak značku niekto ukradne, zničí, a podobne.

Bližšie k Európe 

"Nič sa tým nepridáva, nič sa nemení, len tá forma sa mení na takú európskejšiu, pretože aj menšiny musia mať túto možnosť, aby neboli oddelený druhou tabulou. Je tam modrý pruh, ten znamená, že je to v jazyku národnostnej menšiny," hovorí minister dopravy, Arpád Érsek. 

Minister zároveň prezradil, že tabuľa stála asi 108 eur. Nové sa majú postupne dávať v 385. obciach. Pretože v toľkých je národnostná menšina aspoň 20 percent. Drvivá väčšina sú maďarské, potom rusínske. Jedna tabuľa na začiatku, jedna na konci, to je spolu viac ako 83 tisíc eur. Tam, kde sú cesty štátne, či župné, tam to bude platiť štát.

Koalícia sa búri 

No kým sa, ako minister hovorí približujeme Európe, konflikt vzniká na našom vlastnom piesočku. Toto gesto totiž rozhnevalo koaličných partnerov. Ťažko povedať, či Smer a SNS viac rozhnevalo to, že im to Maďari vopred nepovedali, alebo to, že vôbec chcú meniť cudzojazyčné tabule. "Budeme požadovať, aby sa to vrátilo späť, a aby prestali rozbíjať koalíciu s takýmito iniciatívami," hovorí Ján Podmanický, poslanec za Smer-SD. 

Nedávno sa tiež riešil spor, pri ktorom na Slovensku platilo maďarské právo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy