Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Začínajúci lekári nesmú byť dlhšie PN, inak im hrozí pokuta
Zdielať na

Začínajúci lekári nesmú byť dlhšie PN, inak im hrozí pokuta

BRATISLAVA / Budúce obvodné lekárky pripravujúce sa na atestáciu v rezidentskom programe, sa ohradili proti zmenám, ktoré ešte v máji zaviedlo ministerstvo zdravotníctva s cieľom riešiť kritický nedostatok lekárov. Hrozí im totiž pokuta, ak program prerušia na viac než dva roky. Ale čo ak budú chcieť zostať na materskej?

Do rezidentského programu je zapojených 288 lekárov. Pod dohľadom kolegov pracujú v ambulanciách, aby v čo najkratšom čase získali atestáciu a sami nastúpili ako obvodní lekári. Od mája 2017 podľa platnej novely nesmie budúci lekár prerušiť rezidentský program na dlhšie ako dva roky, inak mu hrozí pokuta. To sa dotklo najmä mladých lekárok, ktoré by podľa tohto pravidla nemohli ostať na materskej a rodičovskej dovolenke tri roky tak, ako iné matky, ale vrátiť sa už skôr. Novela navyše podľa nich nezohľadňuje ani prípady vážneho ochorenia, teda dlhej PN. "Jednou z najzávažnejších zmien bolo obmedzenie materskej na dva roky, s čim ako lekári ani ako rodičia nemôžeme súhlasiť," povedala pediatrička Renáta. 

Pred touto zmenou totiž mohla budúca lekárka, mamička prerušiť rezidentský program z dôvodu materskej a rodičovskej dovolenky aj viac krát za sebou, ak sa rozhodla mať viac detí. Keďže je lekárov nedostatok, ministerstvo dobu skrátilo, no nakoniec uznalo, že v prípade materstva sú dva roky málo. "Pripravujeme novelu, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, kde sa táto dvojročná lehota predlžuje na tri roky," informuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. 

Nové pravidlá v rezidentskom programe by mali začať platiť od júla. To sa bude týkať aj prípadov vážnych ochorení alebo iných dôvodov, keď bude musieť lekár rezidenčný program z nepredvídateľných dôvodov prerušiť: "To sú prípady, keď sa lekár nebude limitovať časovým úsekom," povedala Eliášová.

Zmeny sa týkajú iba lekárov, ktorí sa do rezidenćného programu zapojili až po prijatí novely.

Posledná novela týkajúca sa lekárov prešla. Budú môcť ordinovať v doplnkových hodinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy