Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V prípade smrti Sebastiána (3) obvinili piatich ľudí
Zdielať na

V prípade smrti Sebastiána (3) obvinili piatich ľudí

NITRA / V prípade Sebastiána, chlapca, ktorý zomrel v nemocnici v Nitre a ktorého rodičia tvrdia, že zomrel pre fatálne pochybenie zdravotníckeho personálu, padlo obvinenie voči piatim osobám. Uznesenie zatiaľ ale nenadobudlo právoplatnosť.

"Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva policajného zboru v Nitre uznesením zo dňa 8. 2. 2018 vzniesol v tejto veci obvinenie piatim osobám za prečin usmrtenia. Uznesenie doposiaľ nenadobudlo právoplatnosť," uviedol prokurátor.  

Malý Sebastián začal od mamy pýtať stále viac vody ako bolo bežné. Dieťa bolo neustále smädné, preto mama vyhľadala pomoc lekára. Ten chlapca pre podozrenie na cukrovku poslal do nemocnice. Chlapec skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti. Od okamihu hospitalizácie boli pri dieťati striedavo obaja rodičia. 

Na JIS mal byť permanentne monitorovaný. Dieťa v podvečer zaspalo a asi o tri štvrte na tri ráno počas spánku, chlapcovi začala pípať infúzna pumpa. Sestra prišla do izby vymeniť infúziu a v tom si matka všimla, že Sebastián vyzerá zvláštne. "Povedala som jej, nech ho skontroluje a ona mi povedala, že čo by mu bolo, že si len leží na kábliku," hovorí roztraseným hlasom Dominika. Až vtedy si údajne sestra uvedomila, čo sa stalo, vykríkla a začala dieťa oživovať.

Obnoviť činnosť srdca sa podarilo až privolanej záchranke. Matka Sebastiána je presvedčená o tom, že sestry nezistili, že dieťa počas spánku prestalo dýchať preto, lebo na JIS nemali zapnuté monitorovacie zariadenia a ako tvrdí, o dieťa sa dostatočne nezaujímali. Po prerušení dýchania sa chlapcovi zastavilo srdce. Podľa pitvy zomrel chlapec na ťažký opuch mozgu. Prvotná príčina smrti bol diabetes a predchádzajúca zástava srdca. Po prevoze do Bratislavy lekári dieťaťu už nedokázali pomôcť, rodičov požiadali o darcovstvo orgánov, s čím nakoniec súhlasili. 

Nitrianska nemocnica vtedy tvrdila, že dieťa bolo hospitalizované pre novovzniknuté závažné ochorenie. Spolupracovali s Úradom pre dohľad, na ktorý rodičia podali podnet.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy