Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chýbajú všeobecní lekári aj pediatri. Vláda prišla s riešením, lekári nie sú nadšení
Zdielať na

Chýbajú všeobecní lekári aj pediatri. Vláda prišla s riešením, lekári nie sú nadšení

BRATISLAVA / Na Slovensku zúri chrípková epidémia a kým niektorí pacienti nadávajú na hodiny čakania u lekára, iní by pokojne presedeli aj celý deň, len aby nejakého lekára v blízkosti mali. Problém s nedostatkom všeobecných lekárov a pediatrov sa zhoršuje každý rok.

Odchádzajúcich špecialistov nemá kto nahradiť. Napríklad rodičia zo Stupavy sú bez pediatra už 4 mesiace. Ministerstvo si problém uvedomuje a preto prijalo viacero opatrení, aby motivovalo nových študentov a aspoň ako tak dohnalo stratené roky.

Jedným z nich je nariadenie vlády, ktoré dovoľuje niektorým špecialistom urobiť si takzvanú doplnkovú atestáciu zo všeobecného lekárstva a pediatrie v podstatne kratšom čase. Vláda ho prijala iba pred dvomi týždňami. "Ak má lekár špecializáciu, môže si následne doplniť špecializáciu aj na všeobecné lekárstvo. Nemusí študovať tak dlho, ale kratšie, lebo sa mu započítajú predchádzajúce štúdiá," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Namiesto troch rokov by teda lekár študoval iba rok a pol. Na čas si takto vieme rýchlo pomôcť lekármi, ktorých už máme. Samotní lekári ale rovnaké nadšenie ako ministerstvo nezdieľajú. Podľa šéfa lekárskych odborov je to len náplasť na čísla, ale na úkor pacientov. Ani on sám by sa vraj u takéhoto kolegu vyšetriť nedal. "Musí mať napozerané tie diagnózy, aby ich včas vedel odhaliť, a to sa nijako nedá urýchliť. Preto vzdelávanie lekárov aj vo svete nejaký čas trvá. Určite by som si vybral lekára s dostatočnou praxou," povedal Peter Visolajský z Lekárskeho odborového zväzu.

Problém však nie je iba so všeobecnými lekármi. V každom kraji chýbajú imunológovia, ortopédi, endokrinológovia, reumatológovia, diabetológovia a mnohí ďalší. Počet novoatestovaných lekárov, ktorí by odchádzajúcich kolegov mali nahradiť, rastie pomalšie, ako je potrebné. V niektorých špecializáciách ich pribudlo až kriticky málo. A to nie je len problém študentov, ktorí odchádzajú pracovať radšej do zahraničia, ale aj systému ako takého.

Hoci univerzity každý rok vyštuduje niekoľko desiatok nových lekárov, títo ľudia na atestácie čakajú aj viac ako 10 rokov. "Pre nemocnicu je to nezaujímavá vec, keď jej lekár po piatich rokoch odíde do ambulancie na obvod. Existuje tu tlak nemocníc, aby lekári išli čo najneskôr atestovať, aby si ich udržali pre seba," hovorí Visolajský. 

Lekársky odborový zväz preto už od roku 2011 navrhuje, aby sa určil aj maximálny čas na získanie atestácie. "Štyri roky pre pediatra a 5 rokov pre dospelého si myslím, že je adekvátne. Takže ten minimálny čas pokojne môže byť aj maximálny," povedal Visolajský.

Pozrite si aktuálnu reportáž k téme:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy