Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najväčší úhyn tatranských kamzíkov za posledných 50 rokov. Odborníci hľadajú odpovede
Zdielať na

Najväčší úhyn tatranských kamzíkov za posledných 50 rokov. Odborníci hľadajú odpovede

VYSOKÉ TATRY / Tatranský kamzík je u nás jedno z najodolnejších a zároveň najviac chránených zvierat. Počas tejto zimy sa ale stalo niečo nevídané. Drsné podmienky pripravili o život najviac kamzíkov za posledných 50 rokov. V utorok ukončili pitvu posledného z nich.

Tatranskí lesníci už majú jasnejší obraz o tom, čo sa s uhynutými kamzíkmi v uplynulých mesiacoch dialo. Odborníci hľadajú odpovede na otázky, čo sa zvieratám mohlo stať. Teraz ich už poznajú. "Prevažná väčšina kamzíkov bola uhynutá pádom na šmykľavom povrchu," uviedol preparátor Milan Kornajčík.

Posledná zima kamzíkov poriadne potrápila. V teréne, s ktorým obyčajne nemajú žiaden problém, prišli o život ako dospelí, tak aj mláďatá. Zranenia boli veľmi bolestivé. "Boli aj prepichnuté pľúca rebrami, roztrhnutá pečeň či slezina," uviedol Kornajčík.

Tatranskí odborníci ale našli pri pitve poriadnu raritu. "U jedného kamzíka sme našli bezoárovú guľu, ktorá vznikla zlepením nestrávených zvyškov potravy," povedal Kornajčík. Ľudia si v minulosti mysleli, že pôsobí ako protijed, preto sa bežne u zámožnej spoločnosti nosil ako prívesok, aby boli okamžite, v prípade potreby k dispozícii. Bezoár zasadený do zlata sa dokonca nachádza v korunovačných klenotách kráľovnej Alžbety II. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy