Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na hory: Freeridové zóny a ich nástrahy. Voľný horský terén môže byť nebezpečný
Zdielať na

Na hory: Freeridové zóny a ich nástrahy. Voľný horský terén môže byť nebezpečný

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári zaznamenali v poslednom období zvýšený počet zranení, ale aj prípady zablúdených lyžiarov a snowbordistov vo freeridových zónach. Sú síce oficiálne, ale mnohí zabúdajú na to, že je to nezabezpečený voľný horský terén. V rubrike Na hory sa dozviete o jeho nástrahách a načo si majú freerideri dávať pozor.

Lyžovanie vo voľných horských terénoch takzvaných freeride zónach je podľa mnohých neopísateľný pocit. "Ak ešte vychytáte podmienky, tak je to adrenalín taký, že človek na tých endorfínoch šľape celý deň," hovorí záchranár horskej služby Miroslav Živčák. 

Niektorí si ale neuvedomujú, že za tou krásnou slobodou sa skrývajú aj nástrahy ako lavíny či kamene. "Mali by byť na to patrične pripravení. Lopatka, sonda, prípadne aj airbagové batohy," radí Živčák.  

Stačí mala nepozornosť, alebo hmla, keď lyžiar prešvihneme návrat na zjazdovú trať a dostáva sa do úplne cudzieho terénu, čo mu už spôsobí problémy, tvrdí Jozef Janiga, riaditeľ horskej záchrannej služby. Nájsť ich je potom pre záchranárov veľmi namáhavé. Freerideri totiž nevedia povedať, kde presne sú, iba to, kde asi opustili trať. 

"To čo nám sťažuje prácu je hlavne to, že tie volania o pomoc prichádzajú až keď oni vyčerpajú všetky svoje možnosti. Príde tma, sú vyčerpaní, hľadajú si rôzne úkryty, čiže je to niekedy naozaj komplikované," vysvetľuje Janiga. 

Pozrite si staršiu časť rubriky Na hory: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy