Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Národný systém dopravných informácií obsahuje chyby, nepozná zásadné úseky
Zdielať na

Národný systém dopravných informácií obsahuje chyby, nepozná zásadné úseky

ŽILINA / Pred rokom v Žiline minister dopravy Érsek oficiálne predstavil Národný systém dopravných informácií. Bol nadšený a veril, že pre vodičov bude prehľadný. Projekt stál vyše 14 miliónov eur. Lenže už sa ukazujú chyby, pre ktoré môžu byť šoféri zmätení.

Niektorí vodiči, ktorí sa budú chcieť zorientovať podľa nového systému, môžu naraziť na menší problém. Na mape webového portálu, ktorá zobrazuje dopravnú situáciu, totiž nie sú zakreslené viaceré cesty. Nejde pritom o poľné cesty, či úzke asfaltky. Napríklad, čo sa týka Žiliny, chýba tu jej diaľničný obchvat. A šoféri po ňom jazdia už dva mesiace. "Pokiaľ je nejaký systém, mal by sa dopĺňať plynulo, každá časť diaľnice by sa do systému mala doplniť," myslí si dopravný analytik Ján Čelko.

Na mape nenájdete ani kysucký diaľničný úsek Svrčinovec Skalité, ktorý je v prevádzke ešte dlhšie, už takmer trištvrte roka. "Vodič môže byť zmätený, keď sa bude podľa navigácie nachádzať na nejakej lúke alebo v lese, ale na druhej strane dopravné značenie je tam veľmi kvalitne spravené," hovorí Čelko.

Keď pred rokom odborníci predstavovali nový systém, minister dopravy bol ešte optimistický. "My chceme, aby tento systém fungoval lepšie, bol prehľadnejší, ako iné systémy z aplikácií," povedal pred rokom minister dopravy Árpád Érsek.

Dnes, keď má jeho rezort vysvetľovať určité nedostatky, bráni sa tým, že tento projekt začali už jeho predchodcovia. "Ide o zdedený projekt, kde o nedostatku vieme a pracujeme na jeho odstránení. Mapy sa aktualizujú zo štátnych databáz, vďaka čomu to síce je zadarmo, ale ich spracovanie trvá dlhšie," vysvetľuje Karolína Ducká, hovorkyňa Ministerstva dopravy.

Pozrite si reportáž o informačnom systéme spred roka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy