Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zdravotníctvu chýbajú špecializovaní lekári. Budúcnosť je veľký otáznik
Zdielať na

Zdravotníctvu chýbajú špecializovaní lekári. Budúcnosť je veľký otáznik

BRATISLAVA / Špecializovaní lekári na Slovensku chýbajú. Pre TV JOJ to nepriamo priznalo aj Ministerstvo zdravotníctva. Zavádza kroky, ktoré by pre budúcnosť mali zabezpečiť dostatok lekárov. Odborník z lekárenskej komory ale tvrdí, že to stačiť nebude. Postavenie lekára na Slovensku by sa podľa jeho slov malo úplne zmeniť.

"Niektoré špecializácie sú viac ako absentujúce. Je ich absolútny nedostatok. Neurológovia, reumatológovia, imunológovia, alergológovia," uviedol Marián Kollár zo Slovenskej lekárenskej komory. 

TV JOJ disponuje informáciou, že v niektorých špecializáciách za ostatné roky nezískal atestáciu ani jeden lekár, prípadne ich bolo tak málo, že by sa dali spočítať na jednej ruke. To znamená, že keď súčasní lekári odídu do dôchodku, situácia bude ešte zložitejšia, pretože ich nebude mať kto nahradiť. Nepriamo to potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva. Pre TV JOJ sprístupnili počty atestovaných lekárov za posledných 10 rokov. V ktorých oblastiach je situácia kritická, ale ministerstvo prezradiť nechcelo, aby nešírilo paniku. "Ministerstvo eviduje, že ich je málo a niekde chýbajú, preto má mnohé programy, napríklad rezidentský program 60 už minulý rok, všeobecné lekárstvo a pediatria," povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Tento rok k nim pribudnú tri ďalšie. Ministerstvo chce podporiť aj štúdium pre ďalšie odbory, ktoré nemajú prebytok záujemcov. Medzi nimi je detská psychiatria, odborník na urgentnú medicínu a takzvaní aristi. Do programu ministerstvo naleje sedem miliónov eur. Pomôcť má aj nariadenie vlády, ktoré dáva lekárom s určitými špecializáciami možnosť skrátenej doplnkovej atestácie na všeobecné lekárstvo. "Plánujeme aj revitalizáciu ambulantnej siete, podľa potrieb pacientov," povedala Eliášová. 

Okrem toho chce ministerstvo vybudovať niečo ako polikliniky aj v iných ako okresných mestách, kde by boli dvaja všeobecní lekári, jeden detský lekár a špecialisti, minimálne jeden v odbore gynekológia. Na Slovensku by mohlo vyrásť až 134 takýto centier. Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory, Mariána Kollára to ale nestačí a žiada si ešte intenzívnejší prístup. "Z nášho pohľadu je to len čiastočné a možno krízové riešenie. Postavenie lekára sa musí výrazným spôsobom zmeniť. Jedine cestou dobrovoľnosti, profesionalizácie, ale hlavne bez zaplatenia týchto odborníkov, sa naše zdravotníctvo do budúcna nepohne," povedal Kollár.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy