Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico chce byť ústavným sudcom, tvrdia vládni aj opoziční poslanci
Zdielať na

Fico chce byť ústavným sudcom, tvrdia vládni aj opoziční poslanci

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico podľa viacerých od seba nezávislých zdrojov z vládnych, ale aj z opozičných strán, zvažuje kandidatúru na post ústavného sudcu a spája ju práve s pozíciou predsedu súdu. Fico ale zatiaľ svoju kandidatúru oficiálne nepripúšťa.

S informáciou o kandidatúre Roberta Fica na post ústavného sudcu prišiel Denník N, ktorému to potvrdilo viacero od seba nezávislých zdrojov z vládnych a z opozičných strán. Fico by najprv musel prejsť voľbou v parlamente. Potom by ho musel do funkcie vymenovať prezident. „Nie je dôvod odpovedať na hypotetické otázky," povedal prezidentov hovorca Roman Krpelan pre Denník N na to, či by prezident súčasného predsedu vlády za ústavného sudcu vymenoval.

Fico zatiaľ kandidatúru na post oficiálne nepripúšťa. Chce doviesť stranu Smer k piatemu víťazstvu vo voľbách a k štvrtej účasti vo vláde. „Robert Fico je jasným lídrom strany a zároveň zárukou jej dobrého výsledku vo všetkých voľbách. Všetky tieto špekulácie vnímam ako snahu vniesť pochybnosti medzi členov a sympatizantov Smeru," povedal premiérov mediálny poradca a poslanec Smeru Erik Tomáš. O Ficovej možnej kandidatúre však Denníku N hovorili aj viacerí predstavitelia Smeru.

Funkčné obdobie deviatim sudcom Ústavného súdu končí v roku 2019. Nových 18 kandidátov budú voliť na jeseň. Z nich vyberie deviatich prezident Andrej Kiska, ktorí ich následne vymenuje a spomedzi nich určí aj predsedu Ústavného súdu. 

Pozrite si archívnu reportáž.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy