Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pre chrípku zatvárajú školy. V niektorých nemocniciach platí zákaz návštev
Zdielať na

Pre chrípku zatvárajú školy. V niektorých nemocniciach platí zákaz návštev

BRATISLAVA / Lekári nahlásili v šiestom kalendárnom týždni 99 792 akútnych respiračných ochorení. Pre vysoký počet chorých detí prerušili vyučovanie v 308 školách a v 110 škôlkach.

Počet pacientov masívne rastie a situácia na Slovensku je už alarmujúca. Úrad verejného zdravotníctva zaznamenal, že celkové čísla sú už vysoko nad prahom epidémie.

Pre vysokú chorobnosť prerušili tento týždeň vyučovanie v 308 školských zariadeniach, a to v 110 materských školách, 174 základných školách a v 24 stredných školách. Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že lekári nahlásili 99 792 akútnych respiračných ochorení a chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástla o 8,3 percenta. Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia vekovú skupinu od šesť do 14 rokov. Komplikácie zaznamenali v 2 278 prípadoch, medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín, zápaly stredného ucha a zápaly pľúc.

Lekári v tomto týždni nahlásili 18 855 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 18,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 15,3 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najviac chorých na chrípku bolo vo vekovej skupine 15 až 19-ročných.

V šiestom kalendárnom týždni zatvorili 110 materských škôl - 27 v Košickom kraji, 24 v Trnavskom kraji, 19 v Nitrianskom kraji, 12 v Žilinskom kraji, 11 v Prešovskom kraji, osem v Trenčianskom kraji, päť v Bratislavskom kraji a štyri v Banskobystrickom kraji. Žiaci sa tiež neučili v 174 základných školách. Pre vysoký počet chorých prerušili vyučovanie aj v 24 stredných školách, a to v deviatich v Trenčianskom kraji, siedmich v Košickom kraji, štyroch v Trnavskom kraj, troch v Prešovskom kraji a v jednej v Nitrianskom kraji.

Najviac sa šíri vírus chrípky typu B Phuket. "Treba povedať, že aj medzi vírusmi chrípky typu B sa vyvinul jeden vysoko patogénny kmeň, ktorý môže zabíjať. V súčasnosti kolujú aj vírusy typu A, ten austrálsky H3N2 a plus pandemický," uviedla virologička Tatiana Betáková.

Chrípku treba podľa odborníčky jednoznačne vyležať, pretože neliečená môže spôsobiť ďalšie nezanedbateľné zdravotné problémy. Do rizikovej skupiny patria deti do troch rokov, tínedžeri a starí ľudia. Očkovanie by mali ale zvažovať aj tehotné ženy.

V niektorých krajov je v nemocnici zákaz návštev

V Nitrianskom kraji zatvorilo svoje brány pre vysoký počet chorých detí 55 škôl a školských zariadení. Z toho bolo 33 základných škôl, 19 materských škôl, jedna stredná škola, základná umelecká škola a centrum voľného času. Najhoršia situácia je v okrese Nové Zámky, kde má chrípkové prázdniny 24 škôl a školských zariadení. Zákaz návštev bol nariadený v nemocnici v Topoľčanoch a od 30. januára platí až do odvolania aj vo Fakultnej nemocnici Nitra. „V okrese Levice bol odporučený zákaz návštev v zariadení sociálnych služieb Senior House, n.o.,“ informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

Návštevy na lôžkových oddeleniach zakázala Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch. Dôvodom je chrípková epidémia. "Komisia pre chrípkovú epidémiu na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou výskytu akútnych respiračných ochorení a chrípke podobných ochorení vyhlasuje zákaz návštev na lôžkových oddeleniach od 9. februára do odvolania,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ľubica Juríková. 

Pre respiračné ochorenia, alebo ťažšie prípady, ktoré prešli do chrípky a jej podobné ochorenia zatvárajú školské zariadenia aj v Banskobystrickom kraji. Vyučovanie prerušili v 12 materských a základných školách v okresoch Brezno, Zvolen, Žarnovica a Lučenec. Epidemiológovia v Banskej Bystrici evidujú v aktuálnom kalendárnom týždni celkom 9 503 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 2 500 na 100-tisíc obyvateľov. Z tohto počtu je 1 607 prípadov chrípky či chrípke podobných ochorení, čo je chorobnosť 422 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Nárast chorobnosti v Prešovskom kraji pokračoval aj v šiestom týždni. Kým v tom predchádzajúcom zaznamenali v kraji 11 451 akútnych respiračných ochorení, v tomto ich počet stúpol na 14 661. Počet chorých sa teda zvýšil o vyše 3 200. Prejavilo sa to aj na počte zatvorených škôl, ktorých bolo v tomto týždni 45.

Vyučovanie bolo prerušené v 11 materských, 31 základných a troch stredných školách. Najviac škôl – osem ostalo zatvorených v okrese Prešov. Išlo o sedem základných a jednu materskú školu. Po šesť kolektívnych zariadení bolo zatvorených v okrese Stará Ľubovňa a Kežmarok, päť vo Vranovskom okrese. Štyri školy nevyučovali v okrese Sabinov, po tri v okresoch Bardejov, Svidník a Levoča, po dve v okresoch Poprad, Medzilaborce a Stropkov a jedna v Humenskom okrese.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy