Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Opoziční poslanci neuspeli. Odhlasovaná je spokojnosť s vedením obrany
Zdielať na

Opoziční poslanci neuspeli. Odhlasovaná je spokojnosť s vedením obrany

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci v parlamente mali v piatok mimoriadne stretnutie. Rokovali o modernizácii armády. Schôdzu zvolali opoziční poslanci Milan Krajniak a Richard Vašečka, ktorí návrh na jej zvolanie podali ešte začiatkom týždňa.

Témou mimoriadneho rokovania bola modernizácia slovenskej armády. Hovorilo sa o vyzbrojovaní obrnenými vozidlami. Obaja iniciátori schôdze tvrdia, že sú za modernizáciu armády, no trvajú na transparentnosti. V pléne vystúpil aj Andrej Danko, ktorý žiadal o konštruktívnu debatu. Na jeho slová sa chytil minister obrany Peter Gajdoš, ktorý pokračoval vojenskou terminológiou. Poslanci nakoniec neodhlasovali uznesenie, ktorým by vyjadrili nespokojnosť s konaním rezortu obrany a ani nevytvoria komisiu na kontrolu dlhodobých plánov modernizácie armády, tak ako navrhovala opozícia. 

Peter Gajdoš si myslí, že ozbrojené sily dlhodobo trpeli tým, že boli na okraji záujmu, čím sa iba odkladali nevyhnutné projekty bokom. "Stav ozbrojených síl pri mojom nástupe do funkcie nedokázal pružne reagovať na bezpečnostné riziká a situáciu. Chýbali nám predovšetkým dlhodobé stratégie, projekty zabezpečenia obrany štátu a v neposlednom rade aj systémová modernizácia," uviedol Gajdoš.

"Všetko stojí a padá na dodržaní prísľubov na zvýšenie výdavkov, ku ktorým sme sa ako Slovenská republika zaviazli aj v rámci NATO, teda dosiahnuť hodnotu 1,6 percenta HDP," pripomenul Gajdoš. Dodal, že sa nebojí zodpovednosti za svoj vlastný rezort, ale ešte v rámci štvavej kampane voči ministerstvu obrany nepočul náležité a závažné argumenty.

Minister na záver dodal, že pokiaľ má niekto z prítomných poslancov dobré kontakty na výrobcov obrnených vozidiel a podarí sa mu zariadiť nižšiu sumu, aká je v súčasnosti rezortom prezentovaná, má prísť na ministerstvo a ušetriť daňovým poplatníkom peniaze.

Opoziční poslanci sa pustili do Gajdoša

Ministerstvo obrany zbytočne utajuje dôležité fakty o nákupoch vojenskej techniky, uviedol opozičný poslanec za stranu Sloboda a Solidarita Ľubomír Galko. Podľa jeho slov by úplne postačilo, ak by vedenie ministerstva obrany informovalo odborníkov či samotnú verejnosť. "Aj opozícia považuje prezbrojenie slovenskej armády za nevyhnutné, nie však takýmto spôsobom, akým to robí strana SNS a najmä vedenie vášho rezortu," uviedol Galko na schôdzi. 

Na jeho vystúpenie v rozprave reagovali najmä koaliční poslanci, ktorí exministrovi obrany Galkovi pripomenuli jeho predražené nákupy či kauzy. "Pneumatiky, ktoré ste vy osobne kúpili, pán Galko, môže v súčasnosti rezort obrany použiť jedine ak tak v tombole," reagoval koaličný poslanec Dušan Bublavý. Aj minister vnútra Robert Kaliňák sa domnieva, že Galko nemá právo hodnotiť prácu ministra Gajdoša. "Keď pán Galko sedel na stoličke ministra obrany, nevedel reagovať ani na základné otázky o tom, ako si predstavuje budúcnosť ozbrojených síl. Mohli ste nám to osobne predviesť, ako sa obstaráva a nakupuje transparentne," uviedol Kaliňák.

Ministra obrany Petra Gajdoša chcú osoby v pozadí rezortu iba zneužiť, vyhlásil opozičný poslanec a líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. "Rád by som vám pán minister Gajdoš vysvetlil politický pojem "užitočný idiot". Osoby, ktoré v skutočnosti riadia vaše ministerstvo, vás chcú iba škaredo využiť a spraviť z vás presne človeka, ktorý naplní toto slovné spojenie. Nezabúdajte, že to budete vy, teda Peter Gajdoš, kto raz môže niesť trestnoprávnu zodpovednosť za tieto nákupy," skonštatoval Matovič.

Ako ďalej dodal, za všetkým sú ľudia z pozadia vládnej SNS. Matovič spomenul najmä riaditeľa služobného úradu v rezorte obrany Jána Hoľka, ktorý podľa neho riadi celý obchod s transportérmi. Minister Gajdoš uviedol, že nerozumie tvrdeniam Matoviča, osobné vzťahy pána Hoľka s Dankom posúdiť nevie, ani mu to podľa vlastných slov neprislúcha. Tiež chcel uviesť Matoviča na pravú mieru v tom, že armáda nepodpísala záväznú zmluvu, ani neuprednostnila konkrétnu firmu či krajinu. "Pán poslanec nehnevajte sa, ale my sme podpísali memorandum, nie obchodný kontrakt. Tým prepojeniam, o ktorých hovoríte, nerozumiem, ani nemám potuchy, čo myslíte výrokmi o delení peňazí na správne účty. Ešte raz, rezort obrany ide v spolupráci s fínskou firmou vyvíjať spoločný produkt, teda finálnu verziu spoločného obrneného vozidla," vysvetlil Gajdoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy