Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Otráveniu pitnej vode na Žitnom ostrove sa dalo predísť, tvrdí poslankyňa Zemanová
Zdielať na

Otráveniu pitnej vode na Žitnom ostrove sa dalo predísť, tvrdí poslankyňa Zemanová

BRATISLAVA / Vo verejnom vodovode šiestich obcí v Dunajskostredskom okrese objavili tesne pred Vianocami 2017 nebezpečnú látku atrazín. Úrad verejného zdravotníctva preto obyvateľom dotknutých obcí pitie, či používanie kontaminovanej vody zakázal. Podľa poslankyne SaS Anny Zemanovej sa tejto situácii dalo predchádzať. Tvrdí, že kompetentné orgány zanedbali svoje povinnosti, keďže niekoľkonásobne prekročené hodnoty spomínaného pesticídu objavili v tejto oblasti v podzemnej vode už oveľa skôr.

V decembri 2017 obyvatelia šiestich obcí z dunajskostredského okresu (Blatná na Ostrove, Holice, Lúč na Ostrove, Jurová, Baka a Trstená na Ostrove) dostali zákaz používať pitnú vodu, pretože v nej bol nájdený nebezpečný pesticíd atrazín. Tejto situácii sa podľa poslankyne z SaS Zemanovej dalo predchádzať. "Prvýkrát v monitorovacej sieti SHMÚ bol v tejto lokalite atrazín nameraný v roku 2009," uviedla poslankyňa Anna Zemanová.

Ako uvádza správa SHMÚ, najvyššie hodnoty, ktoré prevyšovali povolené množstvo skoro sedemnásobne namerali v podzemnej vode v Rovinke. "V prípade nadlimitného množstva atrazínu v pitnej vode sa táto voda vylučuje z používania na pitné účely, na varenie či umývanie potravín určených na konzumáciu. Na účely v domácnosti ako napríklad sprchovanie, upratovanie, splachovanie odpadu sa použiť dá," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová.

"Keď je známe prekročenie limitných hodnôt, v niektorých prípadoch až viac než šesťnásobné, zodpovedné inštitúcie by tomu mali venovať zvýšenú pozornosť a nevyhnutne sa zaoberať zdrojom znečistenia. Potom by možno vedeli predpokladať nejakú kontamináciu pitnej vody práve atrazínom," uviedla riaditeľka Greenpeace Slovensko Ivana Kohútková.

O problémoch vedelo viacero inštitúcií

Slovenský hydrometeorologický ústav tvrdí, že o svojich zisteniach v roku 2009 informoval viacero inštitúcií. "Sú o nej informovaní aj prednostovia okresných úradov, VÚC, Slovenská inšpekcia životného prostredia, Slovenský vodohospodársky podnik, Slovenská agentúra životného prostredia. A ročenku poskytujeme aj Ministerstvo životného prostredia," uviedol hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"Ministerstvo životného prostredia za takýchto okolností môže dať podnet na Slovenskú inšpekciu ŽP. Obrátili sme sa na nich ale pre krátkosť času nevedia dohľadať či vtedy prišiel podnet," uviedol hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.

Hovorca životného prostredia ani nevedel odpovedať na otázku, čo bolo zdrojom tejto kontaminácie v roku 2009 a ani to, či to môže súvisieť s atrazínom v pitnej vode, ktorý našli v decembri 2017. "Čo sa týka samotnej šestice obcí, ktoré boli odstavené od pitnej vody pred Vianocami, tak to stále preveruje Slovenská inšpekcia životného prostredia a aj polícia. V tomto prípade čakáme kedy sa ukážu výsledky," dodal hovorca ministerstva.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva je k dnešnému dňu obnovená dodávka pitnej vody vo všetkých dotknutých obciach. "Posledná montáž čistiaceho filtra bola prevedená dnes v Blatnom na Ostrove," dodala Drobová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy