Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico zvyšovaním napätia odvádza pozornosť
Zdielať na

Fico zvyšovaním napätia odvádza pozornosť

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Dnešnými vyjadreniami na adresu maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma chce podľa politológa Lászlóa Öllösa premiér Robert Fico zvyšovať napätie a odvádzať pozornosť.

Fico dnes pred novinármi vyhlásil, že "vláda SR je vládou suverénnej krajiny a jednoducho nemôžeme dovoliť, aby sem chodili najvyšší predstavitelia iných krajín, najmä z Maďarska, a aby sa na juhu Slovenska správali tak, ako keby boli na severe Maďarska," s tým, že maďarský prezident nie je prezidentom občanov SR, ktorí žijú na juhu Slovenska.

Premiér očakáva, že sa použijú štandardné protokolárne a diplomatické nástroje, aby "prezident Maďarskej republiky bol vykázaný do priestoru, do ktorého patrí pokiaľ ide o súkromné či oficiálne návštevy Slovenska."

"Najmä to slovo "vykázanie" obsahuje jednoznačné posolstvo. Fico ním chce maximálne zvyšovať napätie, ktoré je už aj tak dosť silné," povedal pre SITA Öllös s tým, že tak, ako keď európski socialisti po prvý raz pozastavili členstvo Smeru-SD, reaguje Fico veľmi nervózne a zvaľuje vinu na každého okolo seba, osobitne na Maďarov. "Snaží sa odviesť pozornosť od podstaty veci, ktorou je účasť SNS vo vláde," dodal Öllös.

Maďarský prezident Sólyom podľa Öllösa svojimi súkromnými cestami na Slovensko plní svoje záväzky, ktoré si dal vo vzťahu k Maďarom žijúcim za hranicami a súčasne vysiela signál nespokojnosti s ich postavením. Politológ však pripúšťa, že podobné akty hlavy maďarského štátu môžu záujmy maďarskej menšiny u nás aj poškodiť. "To sa však ukáže neskôr," dodal Öllös.

Na súčasnom slovensko-maďarskom napätí sa podľa Öllösa v najbližšom čase zrejme nič nezmení, lebo vládnej koalícii tento stav vyhovuje. "Koalícia ním môže prekryť problémové témy, ako je napríklad problematika druhého piliera dôchodkového zabezpečenia," povedal Öllös.

Súčasný stav a príčiny, ktoré napätie spôsobili, podľa neho po desiatich rokoch zjednotili maďarskú inteligenciu.

Najčítanejšie správy