Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vajíčkovú i maslovú krízu máme za sebou. Ceny potravín sa ale tento rok zvýšia
Zdielať na

Vajíčkovú i maslovú krízu máme za sebou. Ceny potravín sa ale tento rok zvýšia

BRATISLAVA / Za vajcia aj maslo sme v uplynulých mesiacoch platili výrazne viac. Ku koncu roka dokonca zostali pulty prázdne a vajec bolo nedostatok. Situácia v okolitých štátoch sa už mení a dobrou správou je, že ceny oboch základných potravín klesnú.

V novembri aj v tých najväčších obchodných reťazcoch regále s vajíčkami zívali prázdnotou. Ich cena výrazne vzrástla a hydinári situáciu vysvetľovali tým, že v Európe vajcia jednoducho nie sú. 

V súčasnosti už ale podľa nich nič z toho neplatí. Najväčší holandský exportér, ktorý krízu vajec spôsobil, svoju výrobu opäť obnovil. "Takzvanú maslovú krízu, ale aj vajíčkovú krízu, ktorých svedkami sme boli v druhej polovici minulého roka, už máme za sebou," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. 

V januári minulého roka sme desať vajec kupovali za 1,36 eur, v decembri za 2,47 eur. Menila sa aj cena masla, v januári minulého roka stálo 125 gramov masla 0,98 eur, v decembri 1,37 eur. Potravinári aj obchodníci sa zhodujú v tom, že ceny masla aj vajec pôjdu nadol. "Obchodníci vzhľadom na to, že je konkurencia taká, aká je, vychádzajú z nákupných cien," povedal prezident Zväzu obchodu Martin Katriak. Pokles cien ale neplatí pre všetky potraviny. Podľa prezidenta Zväzu obchodu pôjdu ceny potravín celkovo v tomto roku o jedno až dve percentá hore.

Na slovenskom trhu máme aj slovenských dodávateľov, no prevažujú tí zahraniční z Českej republiky, z Poľska, z Veľkej Británie, ale aj z Francúzska či z Litvy. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy