Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stále chýbajú učebnice. Nie sú peniaze a proces verejného obstarávania je zdĺhavý
Zdielať na

Stále chýbajú učebnice. Nie sú peniaze a proces verejného obstarávania je zdĺhavý

BRATISLAVA / Riaditelia škôl môžu od tohto týždňa nahlasovať chýbajúce učebnice, ktoré potrebujú na budúci školský rok. Paradox je v tom, že v mnohých školách pritom ešte nedostali chýbajúce učebnice ani pre tento školský rok. Je to každoročný problém, ktorý riešilo už viacero ministrov školstva. Podľa ministerstva sú dôvodom chýbajúce financie, ale aj to, že proces verejného obstarávania je zdĺhavý.

O chvíľu sa budú na školách rozdávať polročné vysvedčenia. Do mnohých škôl ešte stále nedorazili chýbajúce učebnice. "Aktuálny stav k dnešnému dňu: Objednali sme 22 kníh z fyziky, neprišlo nič. Pre siedmakov fyzika, neprišiel ani jeden kus," povedala riaditeľka ZŠ Dudova Hana Závodná. "Tento stav sa ešte, bohužiaľ, nepodarilo naplniť. Momentálne prebieha proces výberového obstarávania napríklad na učebnice vlastivedy a prírodovedy, ktoré vieme, že na školách chýbajú," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Ria Feik Achbergerová. 

Riaditelia nerozumejú, podľa čoho im systém niektoré učebnice schváli a iné nie. "Biológia 8. ročník, pýtali sme si dvadsať, schválili nám štyri knihy. Ja ani netuším, akým spôsobom to schvaľujú," pokračuje riaditeľka školy. 

"Na edičnom portáli funguje algoritmus, ktorý vlastne prehodnocuje počet žiakov a počet učebníc, ktoré sú k dispozícii," vysvetľuje hovorkyňa. To znamená, že keď učebnice nie sú na sklade, školy zostanú bez nich, hoci ich potrebujú. Opozícia tvrdí, že jediný recept na dlhoročný problém je otvoriť trh s učebnicami. "Sme takmer posledná krajina, ktorá centrálne obstaráva učebnice, a preto navrhujeme presunúť rozpočet z ministerstva školstva na učebnice a priamo cez normatív ich posielať školám, aby si riaditelia mohli tieto učebnice sami nakupovať," uviedol poslanec Branislav Gröhling.

Ministerstvo školstva ale takýto systém meniť nechce. "Podľa našich odhadov takéto obstarávanie jednotlivými školami by bolo drahšie," povedala Feik Achbergerová. MInistersvo tvrdí, že budúci rok problém s knihami nebude. "Ministerka získala do rozpočtu ministerstva školstva navýšenie o 4 milióny eur, to znamená, že na rok 2018 je vyčlenených 10 miliónov eur na zabezpečenie učebníc na školách," povedala hovorkyňa.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy