Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Polícia varuje pred orkánom, Čertovicu už zatvorili
Zdielať na

Polícia varuje pred orkánom, Čertovicu už zatvorili

Archívne video

BRATISLAVA / Vo štvrtok večer pridala polícia SR na svoj Facebook výstrahu pred orkánom. Horský priechod Čertovica je uzatvorený.

Orkán má zasiahnuť v priebehu ďalších hodín tieto okresy: Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

Polícia SR

​ Na horách na severe Slovenska bude vo štvrtok v noci víchrica, ktorá je súčasťou tlakovej níže Friederike sprevádzanej silným vetrom a zrážkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom na horách pre okresy Žilina, Martin, Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín. V polohách nad pásmom lesa očakávajú meteorológovia silný vietor s priemernou rýchlosťou viac ako 25 m/s (90 km/h). V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 38 až 44 m/s (135 až 160 km/h).

Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo. Fúkať by malo začať dnes okolo 15:00, výstraha je v platnosti do piatku 9:00. Výstraha 1. stupňa pred vetrom platí pre celý sever stredného Slovenska. V nižších polohách sa vyskytnú nárazy vetra rýchlosťou vyše 70 km/h.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy