Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Európu sužuje silný vietor. Zomreli najmenej siedmi ľudia
Zdielať na

Európu sužuje silný vietor. Zomreli najmenej siedmi ľudia

Archívne video

BRATISLAVA / Viaceré štáty západnej Európy trápi zimná búrka sprevádzaná silným vetrom, ktorý narúša dopravu a spôsobuje výpadky elektriny. Holandský kráľovský meteorologický ústav vydal v tejto súvislosti výstrahu najvyššieho stupňa platnú pre väčšinu krajiny a oznámil, že v prístave Hoek van Holland vietor dosiahol v nárazoch 140 kilometrov za hodinu.

Už najmenej sedem obeti si vo štvrtok vyžiadala veterná búrka v Európe. Obete hlási Holandsko, Belgicko a Taliansko. Amsterdamské letisko Schiphol do odvolania zrušilo všetky naplánované lety, pričom k podobnému rozhodnutiu dospeli aj štátne železnice, ktoré zrušili vlakové spoje. Verejnoprávny rozhlas a televízia NOS informoval, že v Haagu museli pre silný vietor uzavrieť hlavnú železničnú stanicu, pretože hrozí riziko porušenia novej sklenenej strechy.

Podobná situácia je aj v Belgicku, kde pre sever krajiny platí výstraha druhého stupňa pred búrkou. V častiach Bruselu musel dopravný podnik pozastaviť premávku električiek a úrady zavreli aj viaceré metské parky. V niektorých mestách vyvracalo stromy. Pre zlé počasie zavreli aj prístav v meste Gent.

S vetrom s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu sa museli popasovať vo Veľkej Británii, kde spôsobil výpadky elektriny u tisícok domácností v južnom Anglicku. Vietor poškodil trakčné vedenia a na železničné koľaje pozhadzoval stromy, čím narušil viacero železničných spojov vrátane dopravy na londýnsku železničnú stanicu King's Cross. Motoristi v Škótsku by sa podľa tamojších úradov mali vyhnúť cestám, na ktorých čelia nielen prudkému vetru, ale aj silnému sneženiu a ľadu. Podľa národného meteorologického ústavu sa situácia od rána upokojuje.

Víchrica na horách

Pre nepriazeň počasia úrady v západnom a severnom Nemecku varovali ľudí, aby radšej nevychádzali z domovov. V mnohých častiach krajiny zostali pozatvárané školy. Silné sneženie a klzké cesty spôsobili na cestách početné nehody, podľa agentúry DPA, ktorá citovala políciu, sa napríklad na diaľnici medzi Wilhelmshavenom a mestom Westerstede, "každú chvíľu" stávali nehody.

Na horách na severe Slovenska bude dnes v noci víchrica, ktorá je súčasťou tlakovej níže Friederike sprevádzanej silným vetrom a zrážkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom na horách pre okresy Žilina, Martin, Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín. V polohách nad pásmom lesa očakávajú meteorológovia silný vietor s priemernou rýchlosťou viac ako 25 m/s (90 km/h). V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 38 až 44 m/s (135 až 160 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje podľa SHMÚ zvýšené nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo. Fúkať by malo začať dnes okolo 15:00, výstraha je v platnosti do piatku 9:00. Výstraha 1. stupňa pred vetrom platí pre celý sever stredného Slovenska. V nižších polohách sa vyskytnú nárazy vetra rýchlosťou vyše 70 km/h.

Zle sú na tom aj naši západní susedia

Na cestách pozor na sneh a silný vietor. Na D1 sú zase veľké kolóny. Hromadná nehoda ôsmich áut zastavila ráno Pražský okruh. Zrážka sa obišla bez zranení, ale tvoria sa kolóny. Cesty v Česku sa môžu vo štvrtok po nočnom snežení šmýkať. Šoféri by mali byť opatrní v stredných Čechách, cestári v noci vyslali do terénu veškeru techniku, niekde napadlo až 15 centimetrov snehu. Na diaľnici D1 v kraji boli ráno podľa informácií asistenčnej služby ŘSD kolóny pri Veľkom Meziříčí smerom na Prahu aj blízko Veľkého Beranova v smere na Brno. Meteorológovia varujú hlavne pred silným vetrom, ktorý by mal zosilnieť poopoludní.

Podľa meteorológov by ľudia mali pre silný vietor zaistiť okná a dvere, nezdržovať sa v okolí starších budov, nechodiť do lesa a dávať pozor na pády drôtov vysokého napätia. Poryvy vetru môžu tiež výrazne sťažiť riadenie auta. Na horách by ľudia mali obmedziť vychádzanie a nevydávať sa vôbec na hrebene.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy