Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská rarita. Vystrieľali sme ich, po 300 rokoch sú späť
Zdielať na

Slovenská rarita. Vystrieľali sme ich, po 300 rokoch sú späť

POLONINY / Jediné miesto, kde na Slovensku žijú zubry vo voľnej prírode, je Národný park Poloniny. Stretnúť zubrie stádo tam vraj nie je žiaden problém. A tak sa štáb TV JOJ za zubrami vybral s kamerou. A uspeli.

V Starinskej doline upršané počasie postupne strieda nádherná zimná rozprávka. Štáb TV JOJ mal šťastie na líšky, pozorovali aj jeleniu zver, no najväčšiu radosť urobil jednoznačne pohľad na najpočetnejšie stádo poloninských zubrov. "V bývalej vysťahovanej obci Smolník sa nám podarilo naraziť na čriedu 18 zubrov, konkrétne je tu 6 teliatok tohoročných, videli sme, ako mláďa cicia mamu," povedal Mário Perinaj, riaditeľ NP Poloniny.

Nižšie teploty im problém nerobia. Kožuch majú dostatočný. "Tam je podstatné osrstenie zimné, kvalitná strana, dostatok energie aby dostal," vysvetľuje veterinár Vladislav Juško. Poloniny sú jediným miestom na Slovensku, kde zubry žijú vo voľnej prírode. Na našom území bol posledný zubor zastrelený v 17. storočí a odvtedy sa tu nevyskytoval. Štátna ochrana prírody ale spustila program záchrany zubra hrivnatého s cieľom vytvorenia jeho stabilnej populácia. "Ide o záchranu druhu, ktorý nikde v západnej Európe už nežije vo voľnej prírode, aj na Slovensku je to rarita," hovorí Perinaj.

Posilnenie populácie

Do oblastí nad vodárenskou nádržou Starina postupne priviezli 11 jedincov. "Chceli sme posilniť populáciu, aby nedochádzalo k príbuzenskej plemenitbe, aby bola populácia zdravá," hovorí Perinaj. O tom, že Poloniny sú pre zubry dobrým miestom na život svedčí i to, ich počty sa postupne zvyšujú. Momentálne je ich na území národného parku asi 40.

"Poľovnícke združenia im predkladajú objemové krmivo, teda seno, jadrové teda kukuricu a ovos a tak isto im predkladajú kamennú soľ," povedal Perinaj. Niektorých jedincom pribudnú špeciálne obojky, vďaka ktorých bude možný presný monitoring. "Budú to obojky, ktoré budú mať GPS, aby sa dali monitorovať podľa satelitu kadiaľ sa pohybujú, aké majú trasy, aké majú ležoviská," približuje Juško.

"Keďže zubor je tu už roky a neodchádza, to znamená, že podmienky na život sú tu vhodné nebol tam jedinec, ktorý by bol chudý alebo zranený, vidno, že tejto čriede sa darí," teší  sa z úspechu Perinaj. A to aj na základe počtu malých zubríčat. "Do dnešného dňa sme mohli prehlásiť, že sú štyri prírastky, po dnešnom natáčaní vieme, že ich je minimálne sedem," uzatvára radostnou správou Perinaj.

Pozrite si archívnu reportáž o operácii zubra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy