Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dvojmesačné dieťa umrelo na meningokokovú infekciu. Nakazené je zrejme aj ďalšie dieťa
Zdielať na

Dvojmesačné dieťa umrelo na meningokokovú infekciu. Nakazené je zrejme aj ďalšie dieťa

Archívna reportáž

VEĽKÝ KRTÍŠ / Dvojmesačné dievčatko umrelo počas vianočných sviatkov na meningokokovú invazívnu infekciu vo Veľkom Krtíši. Dievčatko s rodičmi žilo v Čechách, na Slovensko prišli pred vianočnými sviatkami.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica Mária Tolnayová, v Národnom referenčnom centre pre meningokoky pri ÚVZ SR Bratislava z odobratých vzoriek potvrdili typ Neiseria meningitis typu C. Protiepidemické opatrenie vykonali epidemiológovia v plnom rozsahu u všetkých šiestich ľudí, ktoré boli s dieťaťom v kontakte.

V okrese Brezno aktuálne hlásili na banskobystrickom RÚVZ jeden prípad predpokladanej meningokokovej invazívnej nákazy u päťročného dieťaťa z Horehronia. Dieťa náhle ochorelo vo štvrtok 4. januára, preto rodičia privolali rýchlu zdravotnú pomoc. Diagnózu odborníci vyslovili na základe typických príznakov, ktorými je vysoká teplota a rozširujúca sa purpura.

Protiepidemické opatrenia vrátane profylaxie boli zabezpečené nielen v rodine so siedmimi súrodencami a rodičmi, ale aj na detskom príjme detského oddelenia breznianskej nemocnice, kam dieťa priviezla RZP. „Opatrenia vykonali aj na samotnej RPZ a tiež na ARO Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, kde bolo dieťa pre zhoršujúci sa stav ihneď prevezené. Laboratórne vyšetrenia sa v súčasnosti vykonávajú, výsledky ešte nie sú k dispozícii. Klinický stav dieťaťa je zatiaľ stabilizovaný,“ doplnila hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom, tragickom prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy