Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novelizovaný ZP zvýši náklady na zimnú údržbu ciest
Zdielať na

Novelizovaný ZP zvýši náklady na zimnú údržbu ciest

Novela Zákonníka práce bude mať nepriaznivý dopad na zvýšenie nákladov, lebo si vynúti doplnenie stavu vodičov. Vo finančnom vyjadrení to bude znamenať zvýšenie nákladov o tri milióny Sk.

Prešovský samosprávny kraj odhaduje náklady na tohtoročnú zimnú údržbu ciest od októbra 2007 do konca marca 2008 na 152,5 mil. Sk. PSK udržiava 2 348 km ciest II. a III. triedy, pričom priemerné náklady na jeden kilometer cesty predstavujú 64,9 tis. Sk.

Medzi jednotlivými regiónmi sú veľké rozdiely, najvyššie náklady - 98,7 tis. Sk na kilometer cesty sú v okrese Poprad, nasleduje Stará Ľubovňa, Prešov a Svidník, na poslednom mieste je okres Humenné s 50 tis. Sk na kilometer cesty. V zimnej sezóne sa počíta so 100 výkonovými dňami, kedy sa bude naostro zabezpečovať zjazdnosť vozoviek. Ako uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák, náklady na nadchádzajúcu zimnú sezónu tvoria pohonné hmoty, posypové materiály, mzdové položky, energie a ostatné režijné náklady.

Novela Zákonníka práce bude mať nepriaznivý dopad na zvýšenie nákladov, lebo si vynúti doplnenie stavu vodičov. Vo finančnom vyjadrení to bude znamenať zvýšenie nákladov o tri milióny Sk. Do zimnej služby bude zaradených 603 zamestnancov. Správa a údržba ciest PSK má k dispozícii sčasti obnovený strojný park. V tomto roku z úverových zdrojov z Európskej investičnej banky PSK kúpil novú techniku za 100 mil. Sk. Cestári majú celkom k dispozícii 116 posypových vozidiel s pluhom, okrem toho bude 24 kusov týchto mechanizmov v zálohe, 10 vozidiel s pluhom šípovým, 28 kusov traktorov s radlicou (20 v zálohe), 15 snehových fréz, 11 grédrov, tri buldozéry a 33 nakladačov (23 v zálohe). V priebehu tohto roku si PSK nechal vypracovať Žilinskou univerzitou optimalizáciu systému výkonu zimnej údržby ciest, ktorá minimalizuje náklady na výkon zimnej služby a tým zefektívňuje činnosť celej organizácie. Z tejto štúdie bude čerpať poznatky vedenie Správy a údržby ciest PSK.

Najčítanejšie správy