Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministerka školstva zrušila inštitút, ktorý upozorňoval na zásadné problémy v školstve
Zdielať na

Ministerka školstva zrušila inštitút, ktorý upozorňoval na zásadné problémy v školstve

BRATISLAVA / Ministerka školstva hneď v úvode roka spravila nečakaný krok a zrušila analytický inštitút, ktorý upozorňoval na zásadné problémy v školstve. Podľa opozície tým iba dokázala, že veľkú reformu vzdelávania uskutočniť neplánuje. Ministerka Lubyová sa bráni, že ide len o nepochopenie celej situácie, a odbor sa neruší, len sa zlučuje a rozširuje.

Inštitút vzdelávacej politiky (IVP) slúžil na to, aby analytici a ekonómovia prinášali odporúčania ako má minister riadiť štát čo najefektívnejšie. Také inštitúty majú viaceré ministerstvá a až do 1.1.2018 ho malo aj Ministerstvo školstva.

"IVP analyzoval súčasný stav a na základe tohto stavu dával aj opatrenia. S jeho zrušením, v podstate ministerstvo nie je ani zvedavé na to ako funguje slovenské školstvo a aký je stav," povedal Branislav Gröhling, poslanec NR SR za SaS

IVP vymenovalo niekoľko problematických vecí, ktoré by sa v školstve mali zmeniť. Napríklad šetrenie financií na zlučovaní škôl, či zvyšovanie platov učiteľov.

"Tie rozhodnutia sa teraz budú robiť nie na základe nejakých odporúčaní, nie na základe odborníkov a analýz. Budú sa robiť vyslovene od zeleného stola," uviedol Branislav Gröhling.

Ministerstvo školstva pod vedením nominantky SNS Martiny Lubyovej kritiku odmieta: "My IVP nerušíme. My naopak vytvárame odbor, ktorý bude analytický a bude posilnený z pôvodných 6 pracovníkov, na 13 pracovníkov tohto nového odboru."

"Sú to čisto organizačné zmeny, ktoré slúžia na odstránenie vedúcich pracovníkov," dodal Fedor Blaščák, poslanec NR SR za Progresívne Slovensko

Riaditeľom inštitútu bol matej Šiškovič, ten dnes s médiami nekomunikoval

Ministerka školstva Martina Lubyová sa k situácii vyjadrila: "Miesto pôvodného riaditeľa toho inštitútu zaniklo v zmysle zákona. Ja som pánovi riaditeľovi toho inštitútu ponúkla zotrvanie na ministerstve."

Svoje konanie vysvetľovala ministerka aj Petrovi Kažimírovi, ministrovi financií SR. Na jeho ministerstve obdobný analytický inštitút stále funguje. "Ja som s ňou dlho telefonoval. Je to plne v kompetencii rezortu, aby riešil organizačne zadelenie skupiny analytikov," uviedol Kažimír.

"Keď začleníte toto pod už bežnú agendu ministerstva, tak neviete potom stopovať, akým spôsobom tí analytici pracujú. Či robia na otázkach na ktorých robili dovtedy," povedal 
Poliačik, poslanec za Progresívne Slovensko.

Arpád Soltész, komentátor spravodajského portálu noviny.sk dodal: "V praxi to znamená len to, že IVP príde o svoju nezávislosť pravdepodobne dostane nejaké nové vedenie a pani ministerka bude mať výraznejší vplyv na jeho činnosť."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy