Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister školstva Ján Mikolaj by mal zvážiť demisiu
Zdielať na

Minister školstva Ján Mikolaj by mal zvážiť demisiu

Zdroj: SITA

Mikolaj bol na univerzitu prijatý do trvalého pracovného pomeru, ako člen vlády ho však nevykonáva.

Minister školstva Ján Mikolaj by mal zvážiť zotrvanie vo svojej funkcii. Myslí si expertka na vysoké školstvo z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Renáta Králiková.

"Mal by zvážiť, či môže rezort viesť a naďalej vytvárať pravidlá pre vysoké školy, ktoré teraz môžu mať oprávnené pochybnosti o tom, či ide o pravidlá skutočné alebo iba o pravidlá, ktoré sú platné len naoko," povedala pre agentúru SITA Králiková. Myslí si, že ide o závažné zistenie. "Toto (Mikolajovo) konanie môže znamenať, že minister, zjednodušene povedané, vodu káže a víno pije," dodala Králiková. Domnieva sa, že vysoké školy môžu teraz spochybniť pravidlá, keďže samotný tvorca ich porušuje. "Táto situácia naznačuje, že niektorí sú si pred pravidlami vytvorenými ministrom rovnejší ako tí druhí," podotkla Králiková.

Rektorka Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Beata Kosová považuje Mikolajovo počínanie za etický problém. "Mal by platiť jednotný a rovnaký prístup pre všetkých," uviedla Kosová s tým, že šéf rezortu by sa mal vzdať garantovania. Rektor Univerzity Komenského v Bratislave a viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie František Gahér uviedol, že k Mikolajovmu garantovaniu sa nebude vyjadrovať.

Podľa dnešného vydania denníka Pravda Mikolaj garantuje denné a externé doktorandské štúdium v odbore technológie a manažérstvo stavieb na Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity, hoci na nej v súčasnosti naplno nepracuje. Mikolaj pritom chce za podobný postup iné školy trestať, konštatuje denník Pravda. Mikolaj totiž presadzuje zásadu, že učiteľ, ktorý garantuje program, by mal na vysokej škole pracovať naplno. Mikolaj bol na univerzitu prijatý do trvalého pracovného pomeru, ako člen vlády ho však nevykonáva.

Minister školstva tvrdí, že "všetko je v poriadku". Právna analýza, ktorú si dal vypracovať, podľa neho potvrdila, že jeho pôsobenie na škole je zákonné. Mikolaj priznal, že do Žiliny chodí učiť na štyri hodiny každý pondelok. Podľa majetkového priznania, ktoré Mikolaj podal do parlamentu, zo zamestnania je však dlhodobo plne uvoľnený na výkon ministerskej funkcie. Prorektor Žilinskej univerzity Michal Pokorný priznal, že univerzita si problém uvedomuje, Mikolaja chcú nahradiť iným garantom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy