Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
K služobnému autu treba školenie. To ale môžu dať aj ľudia bez vodičáku
Zdielať na

K služobnému autu treba školenie. To ale môžu dať aj ľudia bez vodičáku

BRATISLAVA / Množstvo firiem poskytuje zamestnancom služobné autá. Každý šofér by mal ale pravidelne absolvovať školenie. V minulosti školili vodičov napríklad inštruktori autoškôl. Dnes môžu školiť aj ľudia, ktorí nie sú držiteľmi vodičského preukazu a stačí, ak splnia potrebné náležitosti.

Oprávnenie na školenie vodičov vydáva Národný inšpektorát práce v Košiciach. Žiadateľ potrebuje síce splniť rôzne požiadavky, no nikde sa nepíše o tom, že musí byť držiteľom vodičského preukazu. "Musí vypracovať nejaký projekt, potom musí absolvovať skúšku a dostane doklad na základe, ktorého môže prednášať, ale nikde sa tam nehovorí o tom, že musí byť aj držiteľ vodičského, respektíve inštruktorského oprávnenia," hovorí dopravný konzultant Igor Dolanský . 

K téme sa vyjadril aj inšpektorát práce v Košiciach. "Táto povinnosť nie je stanovená platnou legislatívou. Zamestnávateľ je povinný preškoliť zamestnancov, ktorí v pracovnej dobe vedú vozidlo zamestnávateľa, aj z týchto predpisov (technických a dopravných) ako súčasťou bezpečnostných predpisov." 

Podľa experta na dopravu by ale mali školiť vodičov odborníci, ktorí majú v doprave väčší rozhľad. 

Pozrite si tiež archívne video: 

Súvisiace články