Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Lyžiari strhli lavínu. V teréne nemali čo robiť
Zdielať na

Lyžiari strhli lavínu. V teréne nemali čo robiť

NÍZKE TATRY / Dvojica lyžiarov spustila včera podvečer na severnej strane Chopku lavínu. Päťdesiatpäťročný muž a jeho 20-ročný syn padali viac ako 300 metrov cez skalné prahy, pričom utrpeli viacero zranení. Podľa horských záchranárov boli v miestach, kde nemali čo robiť.

Na tiesňovú linku horskej záchrannej služby zavolali priamo lyžiari, ktorých strhla lavína, boli približne 4 hodiny popoludní. "Boli to bežní lyžiari bez nejakého lepšieho vybavenia. Ani sami nevedeli, kde sa to s nimi zosypalo, tak v tej danej hodine a za tých podmienok, aké včera boli, tam určite nemali čo robiť," hovorí Jakub Filipko, záchranár HZS Nízke Tatry. 

Päťdesiatpäťročný muž a jeho 20-ročný syn sa vyviezli na Chopok poslednou lanovkou. Podľa toho, čo povedali záchranárom netrafili na zjazdovku. Ocitli sa tak v nestabilnom teréne, kde sa pod nimi odtrhol prevej. Išlo o menšiu lavínu, ktorá oboch mužov zasypala len čiastočne. Keď sa syn vyhrabal, snažil sa pomôcť otcovi. Na ceste k nim už bolo 12 záchranárov. "Hore panovali dosť extrémne podmienky, nakoľko bol silný nárazový vietor a viditeľnosť bola tak do dvoch metrov," opísal situáciu Filipko. 

Zraneným lyžiarom sa našťastie podarilo odoslať GPS súradnice. Záchranári postupovali veľmi opatrne, aby na mužov nespustili ďalšiu lavínu. "Z tohto dôvodu sme ich podlyžovali. Zistili sme že otec ma otvorenú zlomeninu predkolenia a syn mal zlomeninu rebier. Podali sme im intravenóznu liečbu, aby sa im zmiernila bolesť, zateplili sme ich," opísal zásah Filipko. 

Následne na saniach transportovali oboch zranených do lyžiarskeho strediska, odkiaľ ich sanitky previezli do nemocnice. "Celý ten priebeh akcie bol dosť šťastný, aj voči tým pacientom, pretože boli v teréne, kde nemali čo robiť. Na tú lokalitu kde sa to stalo a na tie podmienky, môžu byť naozaj radi, že to dopadlo, tak ako to dopadlo," skonštatoval Filipko. 

Šťastný koniec mala aj záchranná akcie v Malej Fatre. Záchranári pomáhali skupinke piatich vyčerpaných a podchladených Čechov pod sedlom Bublen. Tí precenili svoje sily a v zlom počasí stratili orientáciu. Do Vrátnej zostúpili v sprievode záchranárov. Pomoc sa k zraneným v oboch prípadoch dostala veľmi rýchlo, aj vďaka prevádzkovateľom, ktorí pre potreby zasahujúcich záchranárov spustili lanovky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy