Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Starší brat Andyho Warhola John navštívil Slovensko
Zdielať na

Starší brat Andyho Warhola John navštívil Slovensko

Zdroj: Gisela Giardino

Počas víkendu pricestoval na Slovensko John Warhola, starší brat kráľa pop-artu Andyho Warhola.

Brat slávneho brata mal v sobotu výlučne súkromný program, navštívil príbuzných na východe republiky a v nedeľu sa okrem rodinných stretnutí zúčastnil v Medzilaborciach aj na bohoslužbe v gréckokatolíckom chráme.

Agentúre SITA to potvrdil výkonný prezident nadácie The Andy Warhol Society (AWS) v Medzilaborciach Michal Bycko. Dnes Johna Warholu príjme na radnici v Medzilaborciach primátor mesta Milan Demko. Hoci je John Warhola už od roku 1991 čestným občanom mesta, toto ocenenie si ešte neprevzal a tak mu Cenu mesta Medzilaborce dnes odovzdá primátor dodatočne. Popoludní má John Warhola pracovné rokovanie s vedením Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW).

John Warhola je viceprezidentom Nadácie Andyho Warhola pre vizuálne umenie v New Yorku (The Andy Warhol Foundation for The Visual Art v New Yorku), zakladateľom MMUAW v Medzilaborciach a čestným prezidentom AWS v Medzilaborciach. Na Slovensku bol naposledy v čase, kedy bol v New Yorku teroristický útok na Svetové obchodné centrum. Má vyše osemdesiat rokov.Andy Warhol (6.8.1928 Pittsburgh - 22.2.1987 New York) sa narodil ako najmladší syn Andreja a Júlie Varcholovcov, emigrantov z Mikovej neďaleko Medzilaboriec. Študoval na Pictorial Design na Carnegie Institute of Technology v Pittsburghu. Spočiatku pracoval ako náborový grafik. V päťdesiatych rokoch začal vystavovať. V roku 1962 vznikli jeho prvé diela pop-artovej éry - plechovky Campbellovych polievok a dolárové bankovky. Postupne sa venoval nielen výtvarnej tvorbe, ale aj filmovej, vydavateľskej, producentskej, fotografickej, módnej, dizajnérskej, tvorbe videoklipov, obalov LP platní. Vypracoval sa na vrchol americkej umeleckej spoločnosti.MMUAW v Medzilaborciach vzniklo 1. septembra 1991 ako prvé vo svete, ktoré prezentuje tvorbu Andyho Warhola. Na Slovensko sa podarilo dostať 500 jeho diel. Hlavnú expozičnú časť tvorí Expozícia Andyho Warhola, Expozícia o pôvode Andyho Warhola, Expozícia Paula a Jamesa Warholovcov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy