Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rasová a náboženská neznášanlivosť zamestnáva políciu stále častejšie
Zdielať na

Rasová a náboženská neznášanlivosť zamestnáva políciu stále častejšie

BRATISLAVA / Políciu čoraz viac zahlcujú trestné činy, páchané z rasovej, či náboženskej neznášanlivosti. V tomto roku rieši takmer dve stovky nových prípadov.

Konanie ľudí s extrémistickými názormi od februára monitoruje nová zložka Národnej kriminálnej agentúry. "Jednotka sa osvedčila a v budúcom roku bude opäť jednou z priorít polície boj proti extrémizmu vo všetkých rovinách," uviedol Tibor Gašpar, prezident policajného zboru SR.

Podľa policajného prezidenta realizovala nová Jednotka boja proti extrémizmu približne dvakrát viac prípadov, ako v predchádzajúci rokoch dovtedy fungujúce špecializované zložky polície. "Ja sa tomu teším, pretože vytvárame tlak na prokuratúru a súdy, aby rozhodli, či tieto veci sú alebo nie sú trestným činom a vytvorila sa tak aplikačná prax,"  povedal Tibor Gašpar.

Ministerka spravodlivosti SR, Lucia Žitňanská sa tiež pozitívne vyjadrila k novým zložkám: "Myslím si, že aktivita zložiek sa výrazne zvýšila potom, čo sa vyšetrovacie zložky začali špecializovať."

"Uvidíme, aké budú rozsudky, závery či odôvodnenia. To môže spätne ovplyvniť aj činnosť polície," povedal Tibor Gašpar.

Presné čísla za uplynulý rok zatiaľ nepoznáme, polícia ich plánuje zverejniť v januári. Podľa úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý nad vyšetrovaním extrémistických trestných činov vykonáva dozor, to boli takmer dve stovky prípadov. Najčastejšie sa policajti stretávali s prezentáciou fašistickej symboliky na sociálnych sieťach či verejnou propagáciou rasistických myšlienok. Nechýbali ani verbálne útoky na utečencov či príslušníkov rómskej a židovskej komunity na Slovensku.

"Za prvých 11 mesiacov evidujeme 170 trestných vecí. V porovnaní s minulým rokom, kedy to bolo 321, sa zvýšila agenda o polovicu. Preto špeciálny prokurátor uvítal navýšenie počtu prokurátorov o piatich. Zároveň plánuje zriadiť oddelenie extrémistickej kriminality," opísala stav Jana Tökölyová, hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry.

"Boj proti extrémizmu je viacvrstvová záležitosť od výchovy cez vzdelávanie a až potom niekde na konci je trestné právo," dodala Lucia Žitňanská.

Podľa ministerky spravodlivosti potrebuje Slovensko viac znalcov a znaleckých inštitúcií, ktoré sa orientujú v problematike extrémizmu. Napriek tomu, že sa tento rok uskutočnili viaceré skúšky pre znalcov, ich zostáva málo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy