Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rok 2017 nebol taký krízový ako predošlé. Utečencov bolo menej
Zdielať na

Rok 2017 nebol taký krízový ako predošlé. Utečencov bolo menej

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Spoločné riešenia, ale aj nezhody pretrvávajú medzi jednotlivými štátmi Európskej únie. V otázke migrácie nebol rok 2017 krízový.

Balkánska cesta je už nejaký čas uzavretá a najviac migrantov momentálne prúdi stredomorskou cestou. Aj keď ich nie je tak veľa ako predtým, stále je ich veľké množstvo. 

Na jednej veci sa tento rok zhodli všetci. Napriek mnohým tragickým osudom Európa celú Afriku prijať nemôže. "Riešenie krízy potrebuje vonkajšiu solidaritu. Treba pomáhať v krajinách, odkiaľ prichádza najväčšie množstvo žiadateľov o azyl," uviedol Marián Koreň, editor portálu euractiv.sk. O tom bol aj novembrový samit na pobreží slonoviny. Európske štáty prispejú do zvereneckého fondu pre čierny kontinent. Slovensko 1 milión šestotisíc eur. Okrem toho sa na poslednom decembrovom samite krajiny V4 dohodli, že pridajú ďalších 35 miliónov pre Líbyu, odkiaľ prichádza najviac migrantov a kde sa organizuje aj novodobé otroctvo. Má to byť odpoveď krajín na odmietanie kvót.

"Som veľmi rád, že Poľsko, Maďarsko, Slovensko a Česko chcú investovať 35 miliónov, ale takúto pomoc robia skoro všetky krajiny, aj Holandsko. Nemôže to ale nahradiť ochotu podieľať sa na prerozdelení bremena," povedal Mark Rutte, holandský premiér.

Povinné kvóty sú podľa V4 ale nefunkčné, podobne sa vyjadril aj Donald Tusk. Ak by mali byť na rade ministrov prijaté opäť väčšinou a nie konsenzom, tak by to podľa premiéra vyhrotilo situáciu.  "Ak to bude sled rozhodnutí, ktoré budú postavené na nezhode v EÚ. To ešte viac poškodí Európsku úniu," vyjadril sa premiér Robert Fico.

"Existujú rôzne názory. Niektorí dokonca hovorili, že chcú opäť o kvotách hlasovať. To je pre nás neprijateľné," povedal Andrej Babiš, premiér Časkej republiky.

Ďalšou vecou, na ktorej sa členské štáty nezhodnú sú pretrvávajúce hraničné kontroly vo vnútri Schengenu, napríklad na rakúskych a nemeckých hraniciach. Paradoxne vraj vyznieva, ak sa niektoré krajiny chystajú prijať ďalších utečencov a potom predlžovať kontroly na hraniciach.

Nedá sa preto povedať, že táto téma nebude štátnikov zamestnávať aj na budúci rok. "Sami potvrdili, že názorové rozdiely pretrvávajú a sú veľké," dodal Marián Koreň. 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová tiež povedala k problematike: "Vyjadrila som sa veľmi jasne, že nie som spokojná. Pravidlá, ktoré máme, nefungujú. Solidarita sa nedá aplikovať len mimo Európu, ale aj v nej. V tomto smere nás ešte čaká veľa práce."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy