Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kresťania na celom svete oslavovali jeden z najdôležitejších sviatkov roka - narodenie Pána
Zdielať na

Kresťania na celom svete oslavovali jeden z najdôležitejších sviatkov roka - narodenie Pána

BRATISLAVA / Kresťania na celom svete slávia jeden z najdôležitejších sviatkov roka - narodenie Pána. Tradičné kolóny sa vytratili z ciest, železničné a autobusové stanice zívali prázdnotou a Slováci si naplno užívali Štedrý deň . Čakalo na nich aj jedno prekvapenie, a to v podobe jarného počasia.

Hlavné cestné ťahy bez áut, prázdne letiská, či železničné stanice. Aj to je tradičný obraz Štedrého dňa. Ten netradičný obraz pripravilo počasie s takmer jarným teplotami. Počas Štedrého dňa sa teplota v hlavnom meste vyšplhala až na desať stupňov nad nulou. Aj napriek tomu zostali ulice hlavného mesta vyľudnené.

Ľudoprázdna bola aj hlavnú železničná stanica. "Vlaky sú už naozaj pokojnejšie a je ich podstatne menej ako v iné dni," potvrdil hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Rovnaká situácia bola aj na autobusovej stanici, či na bratislavskom letisku. "Všetky lety sú vybavované riadne podľa platného letového poriadku. Jedinou výnimkou je, že všetky lety sa dnes uskutočňujú do 16-tej hodiny, aby boli cestujúci čo najskôr doma," informovala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Slovenské mestá sa začali prebúdzať až vo večerných hodinách. Veriaci sa vybrali na polnočnú svätú omšu. Tá patrí medzi najkrajšie cirkevné obrady. Počas nedele ich slúžili na rôznych miestach, napríklad aj v zrejme najmenšom kostole na Slovensku, v Ruskinovciach. Paradoxne ide o dedinu, ktorá už neexistuje. Obyvatelia ju vysídlili pred mnohými rokmi, no ich potomkovia si tam postavili malý kostol, ktorý každý rok na Vianoce navštevujú. "Tak som sa vžil do čias detstva, keď som tu žil a miništroval," spomína pôvodný obyvateľ zaniknutých Ruskinoviec Martin Pitoňák. "Toto je moja srdcová záležitosť, tu som najradšej," dodáva ďalšia obyvateľka Anna Nováková. "Nezáleží na tom, či je kostol veľký alebo malý. Dôležité je to, že  tí ľudia, ktorí sem prišli sa zúčastnili s veľkým nadšením a to ma teší," skonštatoval oficiál štátneho sekretariátu vo Vatikáne František Novajovský. 

O dvanásť hodín neskôr hlboko v lese, na hore Zvir pri Litmanovej, slávili polnočnú liturgiu gréckokatolícki veriaci. Konala sa v nádhernom zasneženom prostredí. "Je lepšie sláviť to takto vo vonkajšom prostredí a toto slávenie má aj svoju atmosféru." tvrdí správca farnosti Litmanová Rastislav Janíčko.  "Je to dobrý pocit, že nestrávime čas toho narodenia len svetskými radosťami ako napríklad s televízorom, či s počítačom," skonštatoval gréckokatolícky veriaci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy