Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pápež požehnal Urbi et Orbi
Zdielať na

Pápež požehnal Urbi et Orbi

Archívne video

VATIKÁN / Urbi et Orbi je pápežské požehnanie, ktoré pápež každoročne na Slávnosť Narodenia Pána a Slávnosť Zmŕtvychvstania Pána udeľuje z ústrednej lodžie Svätopetrskej baziliky. Tak spravil aj v pondelok.

Pápež František v tradičnom posolstva Mestu a svetu (Urbi et orbi) vyzval k obnove dialógu, ktorý by ukončil izraelsko-palestínsky konflikt a vyústil v mierové súžitie dvoch štátov. Pápež sa tak vyjadril potom, čo nedávne rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela zvýšilo napätie v oblasti. Pápež tiež pripomenul utrpenie detí v dôsledku násilností v Sýrii, Iraku, Jemene, v rade afrických krajín či na Ukrajine.

"Modlime sa, aby prevážila vôľa obnoviť dialóg a aby konečne bolo prostredníctvom dialógu dosiahnuté riešenie, ktoré by umožnilo mierové súžitie dvoch štátov vo vzájomne dohodnutých a medzinárodne uznaných hraniciach," povedal pápež k situácii na Blízkom východe.

Pápež dnes vyzval k modlitbám, aby "boli prekonané rozpory na Kórejskom polostrove a aby tam bola v záujme celého sveta obnovená dôvera medzi znepriatelenými stranami".

Rovnako ako minulý rok pamätal pápež na obyvateľov krajín zasiahnutých konfliktami, predovšetkým na deti. Hovoril o vojnou sužovanej Sýrii, Iraku v Jemene. Z týchto skúsených afrických krajín menoval napríklad Južný Sudán, Somálsko či Stredoafrickú republiku.

Hovoril tiež o Barme, odkiaľ v posledných mesiacoch utiekli pred násilím statisíce moslimských Rohingov do susedného Bangladéša. Hlava katolíckej cirkvi obe tieto ázijské krajiny nedávno navštívila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy