Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Muž píše Denise listy z väzenia. Kradol, aby mali, čo jesť
Zdielať na

Muž píše Denise listy z väzenia. Kradol, aby mali, čo jesť

KOMÁRNO / Šťastím je, že sú ľudia, ktorí dokážu pochopiť biedu iných a snažia sa im pomôcť. Vďaka projektu Darované Vianoce sa tentoraz pomoc z východu dostala až na juh Slovenska, do Komárna. Dojatie v garsónke na okraji mesta striedala vďačnosť aj na diaľku.

Na 3. poschodí sociálneho domu, v garsónke u švagra, býva Denisa so svojimi 3 deťmi. Cez škáru medzi chladničkou a stenou predsiene, ktorá slúži ako kuchynka, vchádzame do izby s rozlohou necelých 10 m štvorcových. Dve postele a rad skríň, v ktorých je všetko uložené.

Sedemročná Reginka je druháčka, 3-ročná Lívika je malé šidlo, ktoré neposedí ani minútu. Ďalšie dieťa s Peťom, druhom, ktorý vyrastal v detskom domove, už síce neplánovali, ale... "Peťko je veľmi dobrý chlapček, sedí, hrá sa, teší sa na hračky, keď dostaneme," opisuje mama Denisa. 

A tých teraz, vďaka štedrému darcovi z východu Slovenska, pribudlo do izbičky neúrekom. A aby v zime nemuseli sedieť zavretí v izbe, vďaka pomoci sme vybrali aj nové kabáty, čiapky a topánky.

Žiarili nielen očká detí a ich mamy, ale aj tety Mariky, ktorá chodí 25-ročnej mamičke pomáhať. "Je to vnučka môjho najstaršieho brata a ktorý kým vládal, veľa pomáhal jej mame," vysvetľuje Marika. Tá Denisu opustila, keď bola malá. Otec sa síce snažil, ale nakoniec skončil na ulici. Lásku našla v sociálnej bytovke, kam sa presťahovala a žije tam s deťmi dodnes.

"O šiestej sa zobudíme, keď oblečiem tri deti, potom už musím ísť do školy o siedmej, ďaleko je škola veľmi, dostanem materskú 283 eur, vyplatím elektrinu, v škole čo treba, v škôlke čo treba, zostane mi niekoľko eur," vysvetľuje. Rada by o trocha viac priestoru pre deti – žiadosť na mestský byt síce má, ale dedičstvo po otcovi je prekážkou. "V smetiach mám dlžobu, ale už sme dostali splátkový kalendár na 10 eur," vysvetľuje Denisa. 

"Je mi jej ľúto, lebo nevie zmeniť situáciu, ináč je veľmi statočná," myslí si Marika. Vďaka dobrodincovi z východu je aj tu o krok vpred - časť dlžoby sme splatili. Na tri deti je na čas sama. Ich otec jej už 8 mesiacov píše každý týždeň list z väzenia. "Išiel do obchodu kradnúť jedlo, aby sme mali čo jesť," hovorí. "V noci sa zobudím, neviem zaspať, vtedy plačem, pred deťmi nie, nechcem, aby videli," priznáva. 

Darca z východu pomohol aj tejto rodine:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy