Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Obce ostali bez vody. Zistili v nej nebezpečnú látku
Zdielať na

Obce ostali bez vody. Zistili v nej nebezpečnú látku

ZÁPADNÉ SLOVENSKO / Zostať pred Vianocami bez vody nie je nič príjemné. Stalo sa to obyvateľom niekoľkých obcí na juhu západného Slovenska. Vo verejnom vodovode sa totiž objavila nebezpečná látka.

Zostať pred Vianocami bez vody nie je nič príjemné. Stalo sa to obyvateľom niekoľkých obcí na juhu západného Slovenska. Vo verejnom vodovode sa totiž objavila nebezpečná látka. "Nejde o nákazu, ale o kontamináciu vody pesticídom atrazín, ktorý sa v minulosti používal na ničenie buriny," povedala Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva. "Namerané hodnoty obsahovali štvor- až päť násobku povoleného limitu," upresnil Juraj Morvay, prednosta Okresného úradu v Dunajskej Strede.

Atrazín sa vstrebáva do tráviaceho a dýchacieho traktu. Pri vyšších dávkach je toxický. Zapríčiňuje aj poruchy motoriky, koordinácie, ochrnutie údov, respiračné problémy, poškodzuje hormonálny systém. Od roku 2005 je jeho používanie v Európskej únii zakázané, no farmári môžu ešte mať staré zásoby. Práve tak sa mohol atrazín dostať do vrtu, z ktorého je zásobovaný vodovod v tejto oblasti.

Starosta jednej z postihnutých obcí, Jurovej, Ladislav Matuška hovorí aj o ďalšom možnom zdroji kontaminácie. Môže to vraj siahať do čias likvidácie bratislavskej Dimitrovky. "Už tam boli problémy vo Vrakuni, to zasiahlo Kvetoslavov, Veľkú Paku a vidíme, že nejakým spôsobom sa to asi dostalo aj k nám," myslí si Ladislav Matuška.

Bez vody zostalo celkovo šesť obcí na juhu západného Slovenska. Od 15. decembra platí zákaz používania vody z vodovodu pre obce Trstená na Ostrove, Baka a Jurová. Od 19. decembra zaviedli rovnaký zákaz v ďalších troch obciach - Holice, Lúč na Ostrove a Blatná na Ostrove. Bez vody však úplne nezostali, aj keď je to veľmi nepohodlné. Vodou zásobujú obce cisterny.

Západoslovenská vodárenská spoločnosť spolupracuje s regionálnym úradom verejného zdravotníctva a hľadá riešenia vzniknutej situácie. Keďže podzemný zdroj sa tak ľahko vyčistiť nedá, vodovod dostane nové filtre.

Zdroj a príčiny znečistenia vody na Žitnom ostrove zatiaľ nie sú známe. Ako vodári vo svojom stanovisku uviedli, chcú to pozorne sledovať. Obyvatelia postihnutých obcí tak budú cez sviatky odkázaný na cisterny a bandasky s vodou. V tejto chvíli je to však zrejme jediné možné riešenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy