Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vianočná predpoveď počasia. Na konci týždňa sa pripravte na sneh
Zdielať na

Vianočná predpoveď počasia. Na konci týždňa sa pripravte na sneh

BRATISLAVA / Máme za sebou ďalšiu mrazivú noc. Na niektorých miestach sa vytvorila hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá "zakonzerovala" nízku nočnú teplotu.

Cez deň bude počasie ovplyvňovať tlaková výš, to najmä západ krajiny, ale sever a východ bude mať "pod palcom" tlaková níž nachádzajúca sa severovýchodne od Slovenska. Jej oblačnosť sa naplno prejaví na severe a východe krajiny, kde v stredu aj posneží. Denná teplota bude v intervale od -3 do 3, ale v dolinách a kotlinách s nízkou nočnou teplotou bude iba okolo - 5°C.

Budú biele Vianoce?

Blížia sa Vianoce a základná otázka je, či budú biele, ako si mnohí pamätáme z detstva, alebo blatové, ktoré, ako sa nám zdá, sú v posledných rokoch častejšie. "Okolo Vianoc sa v našom počasí objavuje "singularita" vianočné oteplenie, keď k nám od západu preniká teplejší oceánsky vzduch a sneh sa mení na dážď už v stredných horských polohách," povedala meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Vo štvrtok sa na mnohých miestach rozsneží, ale postupne sa bude sneh v polohách do 500 metrov meniť na dážď, prípadne dážď so snehom. V noci bude ešte mrznúť, až do -12°C, ale cez deň na západe až do 5°C.

V piatok v noci ďalšie zmiernenie mrazov, cez deň miestami sneženie, ale na západe v polohách do asi 600 metrov dážď. Denná teplota na západe do 7, inde od 1 do 5 °C.

V sobotu síce hrozí studený front, ktorý by priniesol sneh, prípadne dážď so snehom aj do nížin Slovenska pri teplote do 5°C, ale nebude to nadlho. V nedeľu sa zase sneženie bude v nížinách, najmä západného Slovenska, meniť na dážď. Denná teplota dosiahne od -1 do 4, na juhozápade až do 7-8°C. V pondelok sa hranica sneženie dvihne až na 1 000 metrov, od západu sa otvorí cesta teplému vzduchu od západu. Denná teplota by sa mala pohybovať od 2 do 8°C.

Na horách sa výrazne zlepšia snehové podmienky, najmä v polohách nad 1000 metrov. Síce sa oproti dnešku oteplí, ale vlhký teplý vzduch prinesie sneh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy