Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľadový hotel otvára svoje brány. Na toto sa odhodlá málokto
Zdielať na

Ľadový hotel otvára svoje brány. Na toto sa odhodlá málokto

ŠTOKHOLM / Každý rok vo švédskej dedine Jukkasjärvi vyrastie jeden z najznámejších hotelov na svete. Ice Hotel, kompletne postavený z ľadových blokov z neďalekej rieky, je úchvatným architektonickým počinom, ale tiež veľkým zážitkom pre nocľažníkov. Brány tohtoročného sa otvorili 15. decembra a ako tradične je ohromujúcim umeleckým dielom.

Prvýkrát sa Ľadový hotel vo švédskom Laponsku otvoril v roku 1989 a od tej doby sa z každoročnej stavby stala tradícia a veľká udalosť. Tento rok bude mať 35 luxusných apartmánov, ktoré zdobia úchvatné sochy od celkom 36 umelcov zo 17 krajín sveta. Každá izba je originálna, jeden napríklad zdobí socha King Konga, ktorý čiastočne splýva so stenou a jeho naprahnutá pracka tvorí čelo postele.

Na hrubú stavbu hotela bolo použitých okolo 30 000 štvorcových metrov snehu a ľadu, ale len na samotné sochy sa spotrebovalo 500 ton čistého prírodného ľadu. Každý rok sú všetky motívy nové, jedným z tohtoročných najvýraznejších je socha Kráľovnej severu, ktorá je koncipovaná tak, že jej žiaria oči a tiež akési parožie, ktoré jej vyrastá z hlavy.

​Aj na Slovensku máme ľadový unikát. Ľadový dom. Nájdete ho na Hrebienku. Nájdete v ňom aj Sagradu Familiu:

Najčítanejšie správy