Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Škola hrou. Na východe preferujú zážitkové vyučovanie
Zdielať na

Škola hrou. Na východe preferujú zážitkové vyučovanie

HUMENNÉ / Hodiny chémie v čističke odpadových vôd, prírodoveda v zámku či prednáška svetoznámeho paleontológa v školskej jedálni. Aj takto sa učia žiaci Základnej školy Kudlovskej v Humennom. Ide o tzv. zážitkové vyučovanie. Na ministerstve školstva sme zisťovali, či čosi také nebude pre školy povinné.

"Čierne na bielom to nie je nikde, je to naša voľba, naša metóda práce, ako my deti prilákame k tomu, aby sa ľahšie učili," povedala učiteľka Adriana Jánošová.

Hodiny chémie absolvovali v čističke odpadových vôd, prírodovedu vo Vihorlatskom múzeu humenského zámku, v rámci výtvarnej výchovy to zas boli rôzne výstavy. A nezabudli ani na cudzí jazyk a výmenné pobytu. "Si píšu s deťmi po anglicky, že si mailujú, aby rozumeli svojim kamarátom, s ktorými sa zoznámili," pokračuje Jánošová.

Aj toto je jeden zo spôsobom zážitkového učenia. Deťom prišiel do školskej jedálne prednášať svetoznámy paleontológ. Humenský rodák Martin Kundrát je prvým Slovákom, ktorý sa prebojoval medzi svetovú elitu paleontológov zaoberajúcich sa štúdiom prehistorického života stavovcov a realizuje výskum v celosvetovom meradle. Nedávno prednášal na sympóziu o dinosaurých vajíčkach v Singapure.

"Je to veľmi vzácne publikum, jedno z najvzácnejších, pretože tu sa rodí naša budúcnosť takže ja sa pokúsim niektorých presvedčiť, aby sa vydali na túto cestu," rozpráva paleontológ Martin Kundrát. 

Zážitkové učenie trendom

Podľa pedagógov je práve zážitkové vyučovanie trendom. Žeby sa malo stať povinnou súčasťou učebných osnov, o tom ministerstvo školstva neuvažuje.

"Nakoľko učitelia si sami uvedomujú jeho prínos a na základe informácii zo škôl môžeme povedať, že tento spôsob výučby veľmi často využívajú," hovorí Katarína Hamerlová z komunikačného odboru ministerstva školstva Katarína Hamerlová. 

Podľa uznávaného vedca sú stále silnou motiváciou osobnosti pedagógov. "Na každej z týchto škôl som našiel učiteľov, ktorí boli vzorom, ja si myslím, že pre život mladého človek sú práve osobnosti kľúčové," dodáva Kundrát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy